Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hoogleraar Nederlandse geschiedenis Remieg Aerts heeft met zijn Thorbecke-biografie 'Thorbecke wil het' de Prinsjesboekenprijs 2018 gewonnen. De prijs, onderdeel van het Prinsjesfestival, is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. Daags na de uitreiking werd bekend dat 'Thorbecke wil het' ook op de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs staat.
Cover 'Thorbecke wil het'

Thorbecke wil het

Van 1848 tot 1872 legde de staatsman als grondwetgever, Tweede Kamerlid en premier van drie kabinetten zijn wil op aan de Nederlandse politiek. Hij brak de macht van het bestuurlijke ancien régime en opende de weg naar modernisering. Hij gaf vorm aan de rechtsstaat, de parlementaire politiek, de constitutionele monarchie en de scheiding van kerk en staat.

Op uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen schreef Remieg Aerts, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de UvA en Politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit, Thorbeckes biografie. Op vrijdag 14 september werd het boek bekroond met de Prinsjesboekenprijs, waaraan een geldbedrag van € 2.500 is verbonden.

Remieg Aerts wint Prinsjesboekenprijs
Remieg Aerts (rechts) bij de uitreiking van de Prinsjesboekenprijs, onderdeel van het Prinsjesfestival (foto: Sebastiaan de Groot)

Publicatiegegevens

Remieg Aerts: Thorbecke wil het: biografie van een staatsman (Uitgeverij Prometheus, 2018). ISBN: 9789035144798.

Shortlist Libris Geschiedenisprijs

Daags na de uitreiking van de Prinsjesboekenprijs werd de shortlist bekendgemaakt van de Libris Geschiedenisprijs. Onder de vijf genomineerden twee hoogleraren van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA: behalve Remieg Aerts met Thorbecke wil het maakt Gabri van Tussenbroek kans op de prijs met De Toren van de Gouden Eeuw. De uitreiking is op 28 oktober.