Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het schakelprogramma bestaat uit maximaal 60 studiepunten (EC). Dit staat gelijk aan één studiejaar. Indien je het schakeltraject niet binnen één studiejaar afrondt, kan bij hoge uitzondering en alleen met toestemming van de examencommissie maximaal nog één jaar ingezet worden om als contractstudent het schakelprogramma af te ronden. 

Het schakelprogramma leidt niet tot een bachelordiploma. In combinatie met de juiste vooropleiding geeft het schakelprogramma na succesvolle afronding het daarop volgende studiejaar toegang tot de aansluitende mastertrack Orthopedagogiek aan de UvA. De keuze die je maakt bij het schakeltraject is bepalend voor de mastertrack; het is niet mogelijk te switchen naar de mastertrack Forensische Orthopedagogiek.

Maximum capaciteit

Vanaf studiejaar 2025-2026 heeft dit schakeltraject een maximum aantal beschikbare plaatsen, te weten 40. Als het aantal kandidaten het aantal beschikbare plaatsen overschrijdt, wordt er een ranking gemaakt op basis van loting. De deadline voor aanmelding voor het schakelprogramma is 1 april; de loting zal rond half mei plaatsvinden. Je kunt je voor maximaal 1 track aanmelden en meedoen met de lotingsprocedure. 

Kandidaten die wel toelaatbaar zijn maar niet zijn ingeloot, krijgen een plek op de wachtlijst. Indien er een plek vrijkomt, dan wordt deze aangeboden aan de eerste persoon op de wachtlijst.

Schakelprogramma met inschrijving als schakelstudent

Deze inschrijfroute is vanaf studiejaar 2025-2026 alléén beschikbaar voor studenten met een hbo-vooropleiding. Voor studenten met een wo-vooropleiding kan het schakelprogramma enkel als minor/keuzevakken gevolgd worden, tijdens de wo-vooropleiding.

Schakelprogramma als minor

Voor studenten met een hbo-vooropleiding kan het schakelprogramma ook gedeeltelijk of volledig als minor gevolgd worden, mits je aan een hbo-instelling bent ingeschreven. Je schrijft je in dit geval in als bijvakstudent aan de UvA en valt dan niet onder de lotingsprocedure. Lees hierover meer in de informatiegids (beschikbaar vanaf oktober 2024).

Voor studenten met een wo-vooropleiding kan het schakelprogramma enkel als minor of keuzevakken gevolgd worden tijdens de wo-vooropleiding. Ook hier geldt dat de lotingsprocedure niet van toepassing is.

Informatiegidsen

Er is een informatiegids voor  studenten met een hbo-vooropleiding en een informatiegids voor studenten met een wo-vooropleiding.
Download hieronder de gids die voor jou van toepassing is. 

NVO/GZ registratie-eisen basisorthopedagoog

Om te voldoen aan de eisen voor de NVO-registratie als basisorthopedagoog en voor toelating tot postmasteropleidingen als Orthopedagoog Generalist, Gezondheidszorg- en schoolpsycholoog – een afzonderlijke certificering naast de master – dienen studenten die via het schakelprogramma zijn toegelaten tot de master eventueel - afhankelijk van de gevolgde vooropleiding - nog extra vakken te volgen. Meer informatie kun je vinden op de volgende pagina op de UvA-studentensite.

Voorlichting

Toelating en inschrijving schakelprogramma Orthopedagogiek

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Inschrijfproces
Na (voorwaardelijke) toelating

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de onderwijsbalie Pedagogische en Onderwijswetenschappen:

 

 

Feiten & cijfers
Vorm
Voltijd
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Hbo-vooropleiding
Wo-vooropleiding
Start
September