Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Waarom kiezen voor deze Expertsessies?
De laatste inzichten en actualiteit
Lees meer
De selectie van de docenten vertegenwoordigt het neusje van de zalm van beschikbare en aanwezige kennis binnen de UvA op het gebied van duurzaamheid. Naast hun laatste inzichten vanuit hun eigen onderzoek, zal iedere spreker zorgdragen voor een relevante case die wordt toegelicht door iemand uit de praktijk. De UvA Expertsessies Duurzaamheid zijn los van elkaar te volgen. Elke sessie omvat een academisch perspectief, een praktijkcase, en een interactieve Q&A-sessie. Actueel en toch compleet.
Interactieve opzet
Lees meer
De interactieve opzet van de Expertsessies biedt een waardevolle gelegenheid voor deelnemers om te netwerken, inzichten te delen en hun begrip van duurzaamheid te verdiepen. Of u nu nieuw bent op dit gebied of een doorgewinterde professional, deze serie belooft een verrijkende ervaring vol kennis, inspiratie en praktische toepasbaarheid. Sluit u aan bij ons in de reis naar een duurzamere toekomst!
Implementeren en bevorderen van duurzaamheidsprincipes
Lees meer
Deze unieke serie sessies biedt een diepgaande verkenning van actuele duurzaamheidsthema's, onderbouwd door academische expertise en verrijkt met praktijkcases uit het werkveld.

Georganiseerd door: UvA Academy en SustainaLab

Doel

De UvA Expertsessies Duurzaamheid bieden de deelnemers in kort tijdsbestek een goed overzicht van een specifiek vraagstuk rondom duurzaamheid. De selectie van de docenten vertegenwoordigt het neusje van de zalm van beschikbare en aanwezige kennis binnen de UvA op het gebied van duurzaamheid. Naast hun laatste inzichten vanuit hun eigen onderzoek zal iedere spreker zorgdragen voor een relevante case die wordt toegelicht door iemand uit de praktijk.

De UvA Expertsessies Duurzaamheid zijn los van elkaar te volgen. Elke sessie omvat een academisch perspectief, een praktijkcase en een interactieve Q&A-sessie. Actueel en toch compleet.

Doelgroep

De UvA Expertsessies Duurzaamheid zijn bedoeld voor een divers publiek dat geïnteresseerd is in het begrijpen, implementeren en bevorderen van duurzaamheidsprincipes. Onze doelgroep omvat:

  • Professionals en Managers: werkzaam in bedrijven en organisaties die streven naar duurzaamheid in hun bedrijfsstrategieën en activiteiten.
  • Ondernemers en start-ups: personen die duurzaamheid willen integreren in hun bedrijfsmodellen en innovatieve oplossingen willen ontdekken.
  • Overheidsinstanties: ambtenaren en beleidsmakers betrokken bij duurzaamheidsbeleid op internationaal, landelijk of regionaal niveau.
  • Academici en Onderzoekers: studenten, wetenschappers en professionals op zoek naar diepgaande inzichten en cutting-edge onderzoek op het gebied van duurzaamheid.

De interactieve opzet van de Expertsessies biedt een waardevolle gelegenheid voor deelnemers om te netwerken, inzichten te delen en hun begrip van duurzaamheid te verdiepen. Of u nu nieuw bent op dit gebied of een doorgewinterde professional, deze serie belooft een verrijkende ervaring vol kennis, inspiratie en praktische toepasbaarheid. Sluit u aan bij ons in de reis naar een duurzamere toekomst!

Opzet

De Expertsessies zijn bedoeld als op zichzelf staande events die dus goed los te volgen zijn. De vijf sessies zijn opgebouwd op basis van deze drie thema’s:

Maatschappelijke transities en duurzaamheid
Mensen, overheden, bedrijven, NGO’s vormen samen een systeem. Door te focussen op slechts een van deze spelers missen we het complete beeld dat nodig is voor succesvolle transities. Een integrale blik geeft duidelijkheid over wat er moet worden opgebouwd én afgebouwd. Beleid en rechtspraak zijn belangrijke pijlers onder een succesvolle transitie.

Mens en duurzaamheid
Transities beginnen bij het individu. In hoeverre staat de mens open voor een klimaatbewuste levensstijl? Volgens het CBS geven Nederlanders zichzelf gemiddeld een 6,7 als het gaat om de vraag hoe klimaatbewust ze leven. In hoeverre zijn bedrijven en overheden in staat burgers te bereiken en te mobiliseren rondom klimaatdoelstellingen?

Technologie en duurzaamheid
De ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technologie gaan razendsnel. Een deel van de huidige klimaatproblematiek wordt door technologie veroorzaakt. Tegelijkertijd kunnen nieuwe technologieën ook een deel van de oplossing zijn. Welke technologieën zijn dat en hoe zorgen we ervoor dat we die op de juiste wijze inzetten?

De sessies
  • 11 september 2024

    Social tipping points in collectief duurzaam gedrag    

    Waarom vertalen groene intenties zich niet altijd in groene consumentenkeuzes? Uit zijn eerdere onderzoek bleek dat sociaal ongemak een belangrijke barrière kan zijn – veel mensen willen best duurzaam zijn, maar ze willen niet bekend staan als heilig boontje. In recenter onderzoek richt Bolderdijk zich op ‘social tipping points’: hoe kunnen marketeers, consumenten en bedrijven groene keuzes vanzelfsprekend maken, en sociale kantelpunten bereiken? * Hoe kun je vanaf nul en zonder grote investeringen toch het meest duurzame sneakermerk ter wereld lanceren?Samen met Lotte Mulder lanceerde Stefan Wobben Nooch, het eerste sneakermerk ter wereld dat 100% plant-based, biologisch afbreekbare schoenen maakt. Een inkijkje in de achtbaan van pionieren en waarom purpose het wint van profit. 

    Docent: Prof. dr. Jan Willem Bolderdijk

    Praktijkspreker: Stefan Wobben (ondernemer, co-founder Nooch)

  • 2 oktober 2024

    Meten en (zeker) weten: duurzaamheidprestaties effectief bevorderen

    Een duurzame bedrijfsvoering is niet langer een optie, maar een must. Maar hoe verander je goede intenties in concrete resultaten? In dit seminar geven we aan hoe een bedrijf prestatiemaatstaven kan inzetten om medewerkers te bewegen na te denken over verbeteringen in duurzaamheid en hoe die targets kunnen worden gesteld.
    Uiteraard wilt u niet alleen beter worden in duurzaamheid, u wilt uw stakeholders ook op een betrouwbare wijze informeren over uw duurzaamheidsprestaties. We zullen u een aantal handvatten geven om de betrouwbaarheid van uw rapportages te verbeteren. 
    Wij zijn Tülay Dilsiz-Gedik, een ervaren accountant bij Deloitte, en Jan Bouwens, een academicus met een passie voor de praktijk. Wij delen graag onze inzichten en bieden praktische handvatten voor het verbeteren van uw duurzaamheidsprestaties.

    Docent: Prof. dr. Jan Bouwens

    Praktijkspreker: Tülay Dilsiz-Gedik (registeraccountant CSRD, Deloitte)

  • 23 oktober 2024

    De plastictransitie: van lineaire naar circulaire plastics. 

    De hoeveelheid plastic die we per jaar in de wereld gebruiken heeft een enorme groei doorgemaakt, met een enorme CO2-footprint als gevolg. De huidige fossiele plastics zijn bovendien slecht te recyclen. In de transitie naar een duurzame, circulaire economie investeren we veel tijd en geld in het ontwikkelen van bio versies van moleculen die we vandaag de dag al gebruiken (drop-in) zoals bio-based etheen (voor polyetheen) en bio-PET. Dit lijkt logisch vanuit het perspectief van de eindgebruiker, maar we wellicht zijn biomassa en CO2 op langere termijn betere oplossingen voor het plastic van de toekomst. De pro’s en con’s van ‘drop-in’ versus ‘nieuw’ zullen worden besproken en we zullen inzoomen op de process economics, nieuwe en betere eigenschappen, de benodigde productontwikkeling, de rol van brand-owners zoals Coca-Cola, de psychologie van de consument en andere uitdagingen.

    Docent en praktijkspreker: Prof. dr. Gert-Jan Gruter en CTO van Avantium.

  • 13 november 2024

    Corporate purpose: Hoe ondernemingen hun maatschappelijk bewustzijn kunnen versterken  

    Hoe maatschappelijk bewust zijn Nederlandse ondernemingen? Twee op de drie ondernemingen bestaan puur en alleen op basis van economische motieven. In een tijdperk waarbij de negatieve impact van ondernemingen op de maatschappij onder een vergrootglas ligt, is het essentieel dat ondernemingen aantonen dat zij niet het probleem vormen, maar juist een belangrijk deel uitmaken van de oplossing. Ondernemingen met een purpose kiezen een maatschappelijk doel als fundament van de onderneming en stellen een winstgevend businessmodel daaraan ten dienste. Dit college vertelt u hoe ondernemingen een purpose ontwikkelen, waarom ze dit doen en wat het hen oplevert. Met verhalen uit de praktijk van onder meer Tony’s Chocolonely. Ook wordt besproken waarom veel bedrijven moeite hebben met het vinden van hun purpose en met het vasthouden daaraan. Zie ook: 'De winst van purpose: Hoe ondernemingen het verschil kunnen maken' (Mediawerf, 2022).

    Docent: Prof. dr. Henk Volberda

    Praktijkspreker: Paul Schoenmakers (vmlg. Head of Impact Tony's Chocolonely)

  • 4 december 2024

    Waterkwaliteit: hoe kunnen we voorkomen dat chemische stoffen in ons oppervlaktewater en grondwater terecht komen?

    De waterkwaliteit van Nederland is onder de maat in vergelijking met de doelen van Europese richtlijnen, en in vergelijking met andere lidstaten doet Nederland het slecht. Wat zijn daarvan de oorzaken, wat zijn de gevolgen, en hoe kan dit verbeterd worden. Merijn Schriks van waterbedrijf Vitens en Annemarie van Wezel van de UvA gaan hierover in gesprek, geillustreerd rond recente casuistiek rond chemische stoffen zoals onder andere PFAS, pesticiden en geneesmiddelen.

    Prof. dr. Annemarie van Wezel

    Praktijkspreker: Merijn Schriks (specialist drinkwaterkwaliteit Vitens)

Praktische informatie
  • Tijd

    Het programma van de Expertsessies is als volgt:

    • 14.30u  inloop en registratie
    • 15.00u  start Expertsessie
    • 16.00u  pauze
    • 16.15u  vervolg Expertsessie
    • 17.00u  vragen en interactie
    • 17.30u  einde Expertsessie
  • Data
    • 11 september
    • 2 oktober
    • 23 oktober
    • 13 november
    • 4 december
  • Locatie

    SustainaLab Matrix ONE gebouw, Science Park 301, Amsterdam.

  • Kosten

    De UvA Expertsessies Duurzaamheid zijn los van elkaar te volgen.

    Deelname aan een sessie kost EUR 295,- excl BTW. Als u zich voor alle vijf inschrijft, ontvangt u een korting van 20%.

Contact 

Heeft u nog vragen neem dan gerust contact op met:

Bart Krull
SustainaLab
Amsterdam Science Park
bart@sustainalab.nl
www.sustainalab.nl