De arbeidsmarkt van de toekomst is er één die compleet verandert door AI, nieuwe werkvormen en schaarste op de arbeidsmarkt. Deze masterclass van zeven bijeenkomsten geven jou als HR-professional en manager de kans om je organisatie klaar te stomen voor de toekomst.
Gemiddeld beoordeeld met een 8,5
Leer anticiperen op mogelijke toekomstscenario's
De laatste wetenschappelijke inzichten verbonden aan concrete user cases
Door de interactieve opzet worden directe links met jouw praktijk gelegd en kun je sparren met anderen uit jouw werkveld.
In de interactieve modules ontdek je de nieuwste trends in de arbeidsmarkt, zoals AI en nieuwe werkvormen, en leer je hoe je talentmanagement en organisatieontwikkeling kunt versterken.
Onder leiding van topdocenten uit zowel wetenschap als praktijk krijg je praktische inzichten om strategieën te ontwikkelen die inspelen op de komende transities, rekening houdend met arbeidstekorten en veranderende werkstructuren. Bekijk hieronder de modules en de docenten.
De centrale vraag binnen deze veranderende context is: “Hoe gaan we het werk verricht krijgen?”
Met Bart Götte, Hoofddocent UvA - Future of Work, Future of Strategy, Future of Transitions
In deze eerste module staat het strategisch perspectief centraal. Wat staat ons de komende tien jaar te wachten? Hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt zich? Hoe verandert de arbeidspopulatie? Hoe verandert de aard van het werk? Welke aannames, overtuigingen zijn nodig? Welk beleid is nodig of komt zwaar onder druk te staan? In deze aftrap stapelen we vanuit diverse invalshoeken ontwikkelingen rondom de arbeidsmarkt en werk.
Aan het eind van deze module hebben de deelnemers een onderbouwd en samenhangend beeld van de arbeidsmarkt tot 2035. We verkennen de strategische implicaties en vraagstukken vanuit het perspectief van de deelnemers.
Met Bart Götte, Hoofddocent UvA - Future of Work, Future of Strategy, Future of Transitions
Voortbouwend op de context van een sterk veranderende arbeidsmarkt werpen we de blik op SPP. Wat is er nodig om het SPP echt strategisch in te zetten? Hoe ver kijken we vooruit? Voldoet de afbakening naar personeel en de focus op capaciteitsmanagement? In hoeverre houden we rekening met factoren die de productiviteit beïnvloeden? En hoe zorgen we ervoor dat het SPP als impactvol en onmisbaar instrument wordt ingezet voor strategische doeleinden?
De deelnemers gaan concreet aan de slag met hun eigen SPP. Het doel van het SPP is niet om de prognoses te laten uitkomen maar om impact te genereren binnen de organisatie door erop te acteren.
Met Frank Hulsbos, Expert Gedistribueerd Leiderschap
Zelfregie, zelfsturing, autonomie… We hebben het er veel over maar in de praktijk is het een weerbarstig onderwerp. Gedistribueerd Leiderschap is een benadering van leiderschap waar niet de positie van de leidinggevende het uitgangspunt is, maar de empowerment, kwaliteiten en aspiratie van werkenden leidend zijn. In deze module staan we stil bij de condities en randvoorwaarden voor deze vorm van leiderschap. Wat is de relatie met lijnmanagement? Hoe verhoudt deze benadering zich met principes van positioneel leiderschap? En waarom draagt gedistribueerd leiderschap bij in de geschetste SPP-context en een sterk veranderende arbeidsmarkt en veranderend werk?
Met Gonneke Leereveld, Directeur - Innovatiemanager, ManageMind Group
Als iets de aard van het werk verandert in de aankomende jaren is het AI wel. In de context van een krappe arbeidsmarkt belooft AI bovendien een waardevolle bijdrage te kunnen leveren. We verkennen na een korte introductie de praktische en laagdrempelige mogelijkheden gericht op productiever werken. De deelnemers gaan zelf aan de slag met AI-toepassingen. We staan stil bij het toekomstperspectief van AI en de actuele implicaties voor werk, beleid, en organisaties.
Met Dr. Isolde Kolkhuis-Tanke, Zelfstandig Adviseur en Onderzoeker,
en Frans van den Akker
In een dynamische arbeidsmarkt waar de arbeidsmobiliteit toeneemt komt leren in een ander daglicht te staan. Lange leerpaden voor uitgestippelde carrièrepaden en talentontwikkeling passen niet bij de steeds snellere doorstroom van werkenden. Centraal in deze module staan daarom de randvoorwaarden voor het bevorderen van een goede leeridentiteit en de condities om een goed leerklimaat te realiseren. Een interessant perspectief waarbij niet zozeer het lerend individu centraal staat, maar de context die leren integraal onderdeel maakt van het werk.
Met Winnie Nijhoff & Peter van der Schouw, Branddoctors
Steeds vaker zijn het de werkgevers die moeten ‘solliciteren’ om de schaarse arbeidskrachten aan te trekken, zo lang mogelijk te binden en na vertrek weer bereid zijn terug te keren. Het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving, werkcondities en werkcultuur is een belangrijke randvoorwaarde om je als werkgever te positioneren. We benaderen employer branding vanuit de lessen die we kunnen leren uit de marketing. Weten we echt wat werkt als een magneet voor onze doelgroep werkenden? Hoe borgen we dat we ook in de praktijk van het werken zo aantrekkelijk zijn als voorgespiegeld? En hoe positioneren we ons zo, dat onze employer branding niet alleen is wie we zijn, maar ook weerspiegelt wat we worden voor de toekomst van werk?
Met Olga Martens-Schuurman
We sluiten af met een inspirerende kijk op de toekomst van werk en HR.
Wat wordt mogelijk? Waar kunnen we nu al rekening mee houden?
Dit programma is voor beleidsmedewerkers, managers en (HR-) professionals van organisaties die adequaat willen anticiperen op een arbeidsmarkt in transitie. Je loopt tegen transitievraagstukken aan waar je met behulp van wetenschap en praktijkcasussen tot nieuwe inzichten komt. Zo ben jij voorbereid op The Future of Work in een sterk veranderende samenleving.
Heb je vragen aan de hand van deze informatie, neem gerust contact op met Roos Groen.
E: academy@uva.nl
T: 06 41 681 645
Nog niet klaar om in te schrijven maar wel bezig met aanmelden? Reserveer dan alvast een plek en voorkom teleurstelling.
The Future of Work is een interessante en inspirerende masterclass over de fundamentele veranderingen in werk en organisaties.Barbara Lamberts, Senior HR Business Partner bij PostNL
Deze masterclass is ontwikkeld en wordt voorgezeten door:
Bart Götte
Bart Götte begeeft zich als toekomstdenker en strateeg op het snijvlak van transitiekunde, psychologie en bedrijfskunde. Als oprichter van FutureFlock daagt hij bestuurders, managers en beleidsmakers uit voorwaarts te denken en is hij een veelgevraagd spreker op het gebied van HR en toekomstdenken. Hij rekt de strategische kaders van organisaties op, ontwikkelt nieuwe perspectieven en prikkelt de alertheid op nieuwe ontwikkelingen. Bart is hoofddocent van de UvA masterclasses The Future of Work, The Future of Strategy en Toekomst van Transities.
De masterclass the Future of Work was voor mij een echte eye-opener, waarbij je echt leert om 'om te denken'. Het geeft je een heel goed beeld van de mogelijk toekomstige ontwikkelingen en hoe je als afdeling HRM hierop kunt anticiperen zodat je niet achter de feiten aanloopt.Kim Roos, manager HRM bij Vilans
De UvA Academy biedt opleidingen voor professionals. We maken wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. De opgedane kennis is toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Meer weten over ons en ons aanbod? Lees verder