Deze tweedaagse masterclass is speciaal ontwikkeld voor beleidsmakers, adviseurs en IT-professionals bij de overheid. In twee dagen krijg je inzicht in de mogelijkheden van AI en leer je hoe je deze technologie verantwoord inzet binnen het publieke domein. De focus ligt op de praktische toepassing van AI, ondersteund door wetenschappelijke inzichten en actuele praktijkcases. Verken de impact van AI op mens en maatschappij, en leer de balans te vinden tussen technologie en de menselijke maat.
12 juni & 26 juni 2024 | 9.30 - 17.30 uur
Deelnemers krijgen drie boeken, geschreven door de sprekers.
De AI-race leidt bij de ene groep van experts tot zorgen, terwijl anderen spreken van vooruitgang.
Het roept de vraag op hoe wij met deze technologie om moeten gaan. De behoefte aan meer intelligente oplossingen om verkeer, werk, zorg, onderwijs etc. te verbeteren is groot. De angst dat dadelijk, niet transparant, de technologie belangrijke beslissingen voor de mens gaat nemen, bestaat eveneens en kan grote maatschappelijke en persoonlijke gevolgen hebben.
Wat gebeurt er met de democratie, media en informatievoorziening en de vrije wil?
In deze masterclass gaan we in op de betekenis en ontwikkeling van AI, de mogelijke gevolgen voor maatschappij, mens en (semi-)publieke organisaties. En we gaan zeker aan de slag met enkele tools om gevoel te krijgen op wat er kan met AI, in positieve en in negatieve zin.
Deze masterclass is in het bijzonder bestemd voor beleidsmakers, adviseurs, IT’ers en andere professionals bij de overheid - waaronder politici - met een fascinatie voor de ontwikkelingen in AI.
Vanuit technologie, recht, filosofie, ethiek en organisatiekunde verkennen we de ontwikkelingen en impact van AI op en hoe we hier vanuit de overheid als wetgever en via beleid en uitvoering mee kunnen omgaan. We gaan in op:
Het doel is meer grip te krijgen op de ontwikkeling van AI en deze verantwoordelijk in te zetten en dienstbaar te laten zijn aan mens en organisatie.
De masterclass bestaat uit 2 dagen waarin we zowel theoretisch als praktisch aan de slag gaan met het thema.
Deze sprekers en docenten nemen je in deze twee dagen mee:
Maarten Sukel (Picnic, UvA), Tamas Erkelens (Gemeente Amsterdam), Marjolein Lanzing (UvA, Free Press Unlimited), Bart van der Sloot (Tilburg Institute for Law), Reijer Passchier (Universiteit Leiden), Sara Spaargaren MSc (AI, Media & Democracy Lab, Open State Foundation)
Met Drs. Maarten Sukel, Machine Learning Engineer bij Picnic, promovendus AI UvA, AI CTO Innovatieteam gemeente Amsterdam, auteur
AI heeft het afgelopen jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt met de introductie van uiteenlopende vormen van generatieve AI (zoals chat GPT en tekst naar beeld toepassingen).
AI is echter veel meer dan generatieve AI en wordt op veel plekken in onze maatschappij toegepast in de vorm van patroonherkenning, besluitvormingsalgoritmen en -modellen, expertsystemen, robots en chatbots en zijn al dan niet gebaseerd op verschillende soorten van ‘machine learning’ technieken.
Tijdens deze sessie gaan we dieper in op:
Met Dr. Marjolein Lanzing Assistant Professor Philosophy of Technology UvA, bestuurslid Bits of Freedom
Kunstmatige intelligentie zou, volgens sommige scenario’s, in korte tijd slimmer kunnen worden dan de mens. Om hiervan de gevolgen te kunnen onderzoeken, belichten we AI in deze sessie vanuit politieke filosofie en ethiek en besteden we aandacht aan:
Bart van der Sloot Associate professor Tilburg Institute for Law, Technology, and Society. Editor in Chief European Data Protection Law Review. Auteur: Regulating the Synthetic Society.
De Europese Unie neemt het voortouw in de regulering van AI, daar waar bijvoorbeeld in de VS veel aan zelfregulatie en de markt wordt overgelaten.
In deze sessie wordt ingegaan op:
Drs. Maarten Sukel werkt als Machine Learning Engineer bij Picnic en is kandidaat promovendus op het gebied van AI bij de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was Maarten Sukel AI Lead van het CTO Innovatieteam van de gemeente Amsterdam. Naast het ontwikkelen van machine learning- en AI-systemen is hij auteur van het recent uitgebrachte boek De AI Revolutie, dat ingaat op de voordelen en risico’s van AI voor de maatschappij. Dit boek ontvang je bij aanvang van de Masterclass.
Dr. Marjolein Lanzing is Assistant Professor Philosophy of Technology aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein bestudeert nieuwe technologie waaronder AI vanuit ethisch en politiek perspectief vooral met betrekking tot privacy en surveillance (autonomie, discriminatie, manipulatie en commodificatie) en wat dit betekent voor onszelf en voor onze sociale relaties. Marjolein is bestuurslid van Bits of Freedom, een NGO die online vrijheid en (digitale) burgerrechten beschermt en het ‘Amsterdam Platform for Privacy Research’.
Bart van der Sloot specialiseert zich op het gebied van technologie en recht, Artificiële Intelligentie en Mensenrechten. Hij werkt als associate professor aan het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society, Tilburg University, en is de Editor in Chief van het European Data Protection Law Review. Bart is afgestudeerd in Filosofie en Recht. Hij heeft drie prestigieuze prijzen ontvangen: de NWO Top Talent beurs, de NWO Veni Grant en de KNAW Early Career Award. Tevens is hij een zeer productieve en toegankelijke auteur en heeft diverse boeken rondom eerder genoemde geschreven waaronder het recentelijk gepubliceerde Regulating the Synthetic Society waarin juridische en maatschappelijke vraagstukken rondom generatieve AI centraal staan. Deze komen aan bod tijdens zijn masterclass.
Prof. dr. Reijer Passchier Universitair Docent Staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden, Hoogleraar Digitalisering democratische rechtsstaat Open Universiteit. Auteur: Artificiële intelligentie en de rechtsstaat.
De Amerikaanse verkiezingen zijn beïnvloed door micro targeting via sociale netwerken. Ook bij het Brexit-referendum werden specifieke groepen benaderd en gemanipuleerd via deze netwerken. Data-analyse en AI technieken maken dit en nog meer mogelijk. Denk aan de situatie waarin politici die, in niet van echt te onderscheiden met AI gemaakte deepfakes, woorden in hun mond worden gelegd. Wat is echt en waar en wat niet?
Centrale vragen in deze sessie zijn:
Sara Spaargaren MSc Manager AI, Media & Democracy Lab. Bestuurslid van de Open State Foundation.
In het directe contact met en tussen burgers zou AI een steeds grotere rol kunnen vervullen. Het biedt mogelijkheden om als overheden 24/7 diensten te verlenen en de kwaliteit en productiviteit van diensten te verbeteren. Ook biedt AI de mogelijkheid om inspanningen beter te richten op verschillende doelgroepen en communicatie begrijpelijker en op maat te maken. Dat klinkt op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar is het dat ook altijd en voor iedereen? In deze module besteden we aandacht aan de invloed van AI op de dienstverlening en communicatie van, met en over de overheid. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan:
Met Tamas Erkelens Gemeente Amsterdam initiator AI team, strategie data, oprichter Coalition for Digital Rights. Werkte hij met de UvA en het CBS aan algoritmes die discriminatie kunnen voorkomen. Manager data & ontwerp Ministerie VWS (Corona dashboard). Oprichter Startklein.
In deze module gaat het om het gebruik van AI om strategie en beleid in het publieke domein te formuleren en te realiseren, inclusief AI-beleid. Bestaande (best) practices rondom de toepassingen van AI in overheidsdiensten zoals in de gezondheidszorg, onderwijs, openbare veiligheid, stadsplanning en administratie staan centraal.
Prof. dr. Reijer Passchier is als Universitair Docent Staats- en bestuursrecht verbonden aan de Universiteit Leiden en als Hoogleraar Digitalisering en de democratische rechtsstaat aan de Open Universiteit. Hij doet op dit moment vooral onderzoek naar vraagstukken rondom digitalisering en de democratische rechtsstaat, waarbij een centrale vraag is of onze constitutie de democratische rechtsstaat en zijn fundamentele waarden ook in de toekomst kan borgen in een tijdperk van AI die overheden en grote techbedrijven steeds machtiger maken? Onlangs verscheen zijn boek Artificiële intelligentie en de rechtsstaat.
Sara Spaargaren MSc is de manager en de drijvende kracht van het AI, Media & Democracy Lab. Zij is de spin in het web die onderzoekers en publieke en maatschappelijke partijen verbindt. Sara heeft een achtergrond in politicologie met een focus op internationale betrekkingen en transnationaal activisme. Hiervoor was ze community manager voor burgerwetenschap en ‘open data’ consultant. Ze organiseert diverse masterclasses en is bestuurslid van de Open State Foundation.
Tamas Erkelens bouwde bij de Gemeente Amsterdam de expertise in artificial intelligence op van pilots tot een vast ai-team. Daarnaast zette Tamas de data strategie van Amsterdam op, en de Coalition for Digital Rights en werkte hij met de UvA en het CBS aan algoritmes die discriminatie kunnen voorkomen. In de coronacrisis is Tamas bij het Ministerie VWS aan de slag gegaan als MT-lid voor data en ontwerp. Daar stond hij onder andere aan de wieg van het corona dashboard. Naast zijn werk als ambtenaar is Tamas oprichter van Startklein, dat als missie heeft om maatschappelijke innovaties groot te maken.
Heb je vragen over dit programma?
Neem gerust contact op met Esther Verhamme.
Email: e.verhamme@uva.nl
Whatsapp: 06 28759774