De minor theaterwetenschap biedt een gedegen introductie in enkele belangrijke aspecten van de theaterwetenschap: de theoretische grondslagen van de theaterwetenschap, de geschiedenis van het Nederlandse en Europese theater, en de verbinding van theater en maatschappij.
De minor geeft een inleiding in de belangrijkste deelgebieden binnen de huidige theaterwetenschap: theorie van theater, analyse van drama en theater, theatergeschiedschrijving, performance-studies, toeschouwerschap, theaterkritiek, en institutionele aspecten (inclusief beleid). Actuele ontwikkelingen binnen het vak komen aan bod via termen als spel, theatraliteit, performativiteit en theatrale ervaring. Daarnaast krijg je een overzicht van de theatergeschiedenis. Het gaat daarbij niet alleen om toneel, maar ook om opera, muziektheater, cabaret, mime en dans.
Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.
Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Theaterwetenschap een goede voorbereiding zijn op een master in bijvoorbeeld Theatre Studies en International Dramaturgy. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.
Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor.
De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse hebben behaald. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.
De aanmeldperiode voor een minor in studiejaar 2025-2026 is van 1 april t/m 13 mei 2025.
Deze minor heeft een beperkt aantal plaatsen. Indien er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, zal er geloot worden. Het tijdstip van je aanmelding binnen de aangegeven periode heeft geen invloed op je kans op plaatsing.
Studeer je niet aan de UvA? Bekijk dan hier voor welke bachelor je je als bijvakstudent aan de UvA moet aanmelden.