Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het vakgebied Klinische Psychologie gaat over afwijkend of als problematisch ervaren gedrag bij vooral volwassen patiënten. Denk bijvoorbeeld aan eetstoornissen of verslaving, cognitieve en emotionele stoornissen (bijvoorbeeld psychosen, angsten en fobieën) of relatieproblemen. Deze mastertrack heeft 2 instroommomenten per jaar (september en februari).
  • Verplichte vakken

    Afhankelijk van de startdatum van jouw master volg je 12 EC aan verplichte vakken Practicum Klinische Psychodiagnostiek en Practicum Psychotherapie. Deze vakken vormen de voorbereiding op de stage en zijn nodig om aan de cursorische vooropleidingseisen te voldoen voor de opleiding tot GZ-psycholoog en voor de Basisaantekening Psychodiagnostiek.

  • Masterthese en praktijkstage

    Afhankelijk van jouw instroommoment ga jij een masterthese en stage lopen. 

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Practicum Klinische Psychodiagnostiek
    Blok 1
    Blok 4
    6

    In dit practicum staat het daadwerkelijk oefenen met het hypothesegestuurde scientist-practitioner-model van diagnostiek centraal. Het doel is om op basis van interviews, observaties en testresultaten te komen tot een psychologisch onderzoeksverslag en een individuele casusformulering, waar een behandelplan op kan aansluiten. Er wordt geoefend met de afname en interpretatie van ongestructureerde en semi-gestructureerde diagnostische interviews, alsmede de interpretatie van gestandaardiseerde zelfrapportagevragenlijsten.

  • Masterthese Klinische Psychologie
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    18

    Na de verplichte mastervakken rond je je afstudeeronderzoek (masterthese) af. Je wordt begeleid bij het maken, ontwerpen, uitvoeren, analyseren en schrijven van een individueel academisch empirisch onderzoek. Het gehele mastertheseproject wordt uitgevoerd binnen een periode van 12 weken voltijds.

  • Praktijkstage Klinische Psychologie
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    30

    Tijdens de stage werk je in de praktijk. Werkzaamheden bestaan onder meer uit diagnostiek, behandeling, advies en indicatiestelling. Kennis uit de wetenschappelijke opleiding wordt geïntegreerd met kennis en vaardigheden uit het werkveld. De stage kan in verschillende GGZ-settingen worden gelopen, denk aan: GGZ-instellingen, ziekenhuizen en groepspraktijken. 

  • Practicum Psychotherapie
    Blok 2
    Blok 5
    6

    In de eerste vijf weken worden de belangrijkste interventies en technieken uit de cognitieve gedragstherapie besproken en geoefend. Het betreft: interoceptieve exposure, exposure in vivo, relaxatietraining, gedragsactivatie, socialevaardigheidstraining en disfunctionele cognities uitvragen en uitdagen. Daarna volgt er een keuze deel.

Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de online studiegids.
  • Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD)

    Alleen studenten met een bachelor van een WO opleiding met een geaccrediteerd BAPD traject komen in aanmerking voor het behalen van de BAPD bij afronding van de master Gezondheidszorgpsychologie. Alle WO Psychologie opleidingen in Nederland hebben een geaccrediteerd BAPD traject. Zie verder de NIP website voor een overzicht.

    Studenten met bachelor van een andere, niet-geaccrediteerde opleiding moeten om in aanmerking te komen voor een BAPD ofwel een volledig schakeltraject bij UvA Psychologie volgen, ofwel zij krijgen bij het afstuderen een ingevulde checklist theoretische eisen BAPD waaruit blijkt welke eisen er wel behaald zijn. Hiermee kunnen zij, samen met eventuele bewijsstukken van de eerdere opleiding, bij de Open Universiteit de BAPD aanvragen en ook eventuele tekorten wegwerken.