Spaans is overal en leerlingen en scholen hebben steeds vaker door dat het in de top drie staat van belangrijke wereldtalen. Muziek en op vakantie naar Spanje, daar begint het voor veel leerlingen mee. Dat Spaans meer is dan dat, daarvoor ben jij. Door je vakkennis kun je de wereld groter voor hen maken en hen kennis laten maken met de culturen van de Spaanstalige landen, hen typische gebruiken laten ervaren en inzicht geven in geschiedenis en hedendaagse problematiek. Zo maak je de leerlingen niet alleen taalvaardig, maar begeleid je hen ook in het worden van een intercultureel communicatief competente wereldburger.
Tijdens de colleges vakdidactiek leer je op welke manieren je het vak Spaans effectief kunt onderwijzen op de middelbare school en hoe je de communicatieve taalvaardigheden van je leerlingen ontwikkelt. We bestuderen verschillende taalverwervingstheorieën en theorieën over vakdidactiek en we bekijken hoe die ingezet kunnen worden in de onderwijspraktijk van nu en de toekomst. Hierbij leer je zelf ook lesopdrachten te ontwerpen.
Daarnaast krijg je een basis in pedagogiek en onderwijskunde. Het geleerde breng je meteen in de praktijk tijdens je stage op een middelbare school.
Kleinschalig
Praktisch
Flexibel
Leerlingen leren zoveel meer dan de Spaanse taal. Het is een uitdaging om het leren van de taal steeds weer te combineren met aspecten van de Spaanstalige wereld.
Tijdens de opleiding word je begeleid door verschillende typen docenten. Een groot deel werkt zelf ook als leraar in het voortgezet onderwijs. Anderen werken als onderwijskundige of als onderzoeker aan de universiteit.
De vakdidactische colleges worden gegeven door de vakdidacticus Spaans, Carolina de Groot (a.c.degroot@uva.nl). Carolina werkt sinds 2018 aan de UvA. Daarnaast werkt ze op een middelbare school waar ze het vak Spaans heeft opgezet binnen een innovatieve leeromgeving en waar ze nog steeds met heel veel plezier de leerlingen meeneemt naar de Spaanstalige wereld.
Na je studie kan je meerdere kanten op. De meeste afgestudeerde studenten gaan direct aan de slag als leraar in het voortgezet onderwijs. Sommigen werken na hun studie bij de overheid of gemeente, als toetsdeskundige bij het CITO of als schrijver van lesmateriaal bij een uitgeverij.
Je krijgt tijdens de opleiding veel tools aangereikt om het vak van docent Spaans gevarieerd en met werkplezier vorm te geven.
Laat je gegevens achter en ontvang meer informatie over deze opleiding in je mail.