Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Marian Hoek van Dijke, deeltijdstudent Religiewetenschappen

Waarom heb je voor deze studie aan de UvA gekozen?

Toen ik begin vijftig was kreeg ik zin om naast mijn baan als communicatieadviseur mezelf op een nieuwe manier te inspireren. Omdat religie mij al mijn hele leven interesseert heb ik gekozen voor een bachelor religiewetenschappen in deeltijd. Ik denk dat iedereen op zoek is naar een manier om 'goed te leven' en dat voor veel mensen religie daarin een rol speelt. Ik koos voor de UvA omdat de studie daar los staat van theologie – daar weet ik al aardig wat van – en veel aandacht heeft voor esoterie. Ik vind esoterie interessant.

Wat vind je het leukste aan deze studie?

Naast de inhoud van de studie vind ik de sfeer heel fijn. Omdat het niet zo'n grote studie is, ken ik de meeste andere studenten en is ook het contact met de docenten heel persoonlijk en laagdrempelig.  Er is veel ruimte om met elkaar te discussiëren, maar ook om over persoonlijke dingen te praten. Voor ik ging studeren vond ik het best spannend hoe het zou zijn om te studeren met mensen die de leeftijd van mijn kinderen hebben. Maar al snel bleek: op sommige gebieden heb ik meer kennis en ervaring en op andere gebieden juist mijn medestudenten. Het is heel leuk dat we elkaar wat te leren hebben en allemaal even zenuwachtig zijn voor een tentamen.

Wat zou je met deze studie willen gaan doen?

Ik werk onder andere als museumdocent. Ik merk dat in de museumwereld weinig aandacht is voor religie, terwijl je veel kunstwerken niet kunt begrijpen zonder kennis van heilige verhalen. Mijn vingers jeuken om hier iets mee te doen en ik hoop dat ik mij hierop kan richten in mijn minor en scriptie.

Wat leer je bij deze studie?

Bij religiewetenschappen leer je om op verschillende manieren te kijken naar het fenomeen religie. Je denkt na over wat dit begrip eigenlijk betekent en je leert in het eerste jaar de grote wereldreligies kennen. Later verdiep je je in de manier waarop belangrijke ontwikkelingen in de wereldgeschiedenis van invloed zijn op de ontwikkeling van religie en onderzoek je hoe gelovigen hun religie beleven. Het is een studie waarin je niet veel dingen uit je hoofd hoeft te leren (gelukkig voor mij!), maar veel essays schrijft, je nieuwsgierigheid voedt en steeds scherper leert redeneren.

Hoe sluit je studie aan op de moderne tijd en de huidige maatschappij?

Religie zit overal! De samenleving van nu is gebouwd op een verleden waarin religie een belangrijke rol speelde. Kijk maar naar kunst, religieuze gebouwen, planologie, rituelen rond levensmomenten en onze kerkelijke feestdagen. Luister naar discussies over de multiculturele samenleving, de klimaatcrisis, lhbti-rechten. Verdiep je in de achtergronden van de oorlogen die woeden in de wereld en de manier waarop wij in Nederland hierop reageren. Ik denk dat religiewetenschappers een zinvolle rol kunnen spelen in de nuancering van maatschappelijke discussies.

Ben je lid van een studie- of studentenorganisatie?

Ja! Religiewetenschappen heeft een eigen studievereniging, ARS Notoria. Ik heb daar een jaar in het bestuur gezeten. Ik zou iedereen aanraden om lid te worden. Je komt studenten uit andere jaren tegen bij de borrels en kunt mee op leuke uitjes. Ook krijg je extra korting op studieboeken. En tussendoor hoor je ervaringen van je medestudenten en kun je eindelijk uitgebreid praten over al die reli-onderwerpen die anderen wat sneller zat zijn.