Politicologie
Let op: de informatie op deze webpagina heeft betrekking op de start van de opleiding in september 2025. Per september 2026 zal de opleiding naar verwachting een numerus fixus (beperkte toelating) hanteren voor uitsluitend de Engelstalige track. Dat betekent naast een selectieprocedure ook een vroegere deadline voor een aanmelding voor de Engelstalige track (januari 2026). Concrete informatie is beschikbaar per oktober 2025.
Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je het inschrijfproces voor studenten met een buitenlandse vooropleiding.
De deadline voor inschrijving voor een bacheloropleiding, via Studielink, is 1 mei.
Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je Politicologie studeren. Een goede kennis van Engels, wiskunde en geschiedenis is van belang.
Met een hbo-propedeuse kun je een universitaire bachelor gaan doen. Vaak blijkt de bacheloropleiding aan de universiteit dan echter moeilijk. Beter is het om je hbo-bachelor te voltooien en gebruik te maken van een van de mogelijkheden om in te stromen in een universitaire master.
Studenten van de HvA kunnen in een aantal gevallen tijdens hun hbo-bachelor al starten met een doorstroomprogramma. Voor veel masterprogramma’s kun je verder een schakeltraject volgen.
Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.
Voor meer informatie kun je terecht bij de Education Desk Social Sciences.
Als je geen geldige vooropleiding hebt afgerond en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een toelatingsexamen doen: het colloquium doctum.
Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.
Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.
Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.
PLEASE NOTE: this information is only mandatory for applicants whose prior education was completed at a Dutch educational institution.
Inschrijven voor een bachelor- of masteropleiding gaat via Studielink. Nadat je de inschrijving via Studielink hebt ingediend, ontvang je instructies over hoe je je aanmelding moet vervolgen. Woon je in Nederland, dan moet je in Studielink inloggen met je DigiD.
Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.
Tijdens UvA Matching maak je kennis met de opleiding en het onderwijs. Op die manier krijg je een beter beeld van de studie, en of deze bij je past. UvA Matching is daarom een verplicht onderdeel van de inschrijvingsprocedure.
Na je inschrijving ontvang je een bericht met je UvAnetID. Hiermee kun je jezelf inschrijven voor UvA Matching via je ‘checklist inschrijving’.
Onze matching vindt online plaats, en kan tijdens de volgende periodes gevolgd worden:
De aanmelddeadline voor de eerste ronde is 1 april 2025, voor de tweede ronde 27 mei 2025. Je mag zelf kiezen aan welke ronde je meedoet.
Je kunt de matching in je eigen tempo voltooien, maar het is verstandig om hier minimaal 20 uur voor te reserveren. Na afloop van de matching ontvang je een advies. Dit advies is niet bindend, maar het is wel verstandig om het in overweging te nemen bij het maken van je definitieve studiekeuze.
Heb je verdere vragen over UvA Matching? Lees de veelgestelde vragen of neem contact op met de Onderwijsbalie Sociale Wetenschappen via edss@uva.nl of (0031) (0)20-525 3777.
Na toelating tot de opleiding vul je het intakeformulier in dat je per e-mail ontvangt. Het invullen van het intakeformulier is noodzakelijk om te worden aangemeld voor de vakken die je in het eerste semester volgt. Het formulier wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Het is dus belangrijk dat je e-mailadres correct in Studielink staat.
De intake is verplicht voor iedereen die aan de opleiding begint, dus ook voor UvA-studenten die van studie wisselen.
Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.
Half juli ontvang je van de opleiding een bericht over de introductiedag en het begin van het studiejaar.
Je bent pas ingeschreven als je aan zowel de inschrijf- als de betalingsverplichting hebt voldaan (en je bent toegelaten tot de opleiding in geval van een selectie/numerus fixus).