De master Preventieve jeugdhulp en opvoeding sluit goed aan op de bachelor Pedagogische wetenschappen. Je kunt ook een researchmaster volgen als je je wilt specialiseren in wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Wil je als (forensisch) orthopedagoog in de klinische praktijk aan de slag? Kies dan een van de klinische mastertracks Orthopedagogiek of Forensische orthopedagogiek.
Door het volgen van de mastertrack Forensische orthopedagogiek word je een deskundige op het gebied van preventie, risicotaxatie, diagnostiek en behandeling van jeugdcriminaliteit en ernstige opvoedproblematiek.
In de mastertrack Orthopedagogiek leer je hoe je kinderen met leer-, ontwikkelings- en opvoedingsproblemen kunt ondersteunen en begeleiden in de opvoeding en op school.
Binnen gezinnen, in de kinderopvang, op scholen en in de maatschappij is er grote behoefte aan het voorkomen van problemen in de opvoeding. De mastertrack Preventieve jeugdhulp en opvoeding richt zich specifiek op preventief werken.
Tijdens de mastertrack Youth at Risk bereid je je voor op het vak van wetenschapper-practitioner op het gebied van preventieve jeugdzorg, ouderschap en onderwijs. Je leert hoe je de ontwikkeling van jongeren bevordert.
Tijdens de Research Master Child Development and Education bedenk en ontwerp je kwalitatief onderzoek op het gebied van de ontwikkeling van en het onderwijs aan kinderen. Je voert dit onderzoek zelf uit en rapporteert erover.
Als je de bachelor Pedagogische wetenschappen hebt afgerond, kun je aan de slag als:
Bij organisaties als:
Je gaat werken onder supervisie van seniors. Dit heeft te maken met regelgeving voor de bescherming van kinderen in Nederland.
Carrièrebegeleiding vinden we heel belangrijk bij Pedagogische wetenschappen. Tijdens je studie denk je actief na over je loopbaan met 'Build your Future!'. Dit is een programma voor loopbaanontwikkeling. Daarnaast leer je praktische, professionele vaardigheden. Je bachelorstage in de beroepspraktijk helpt je om inzicht te krijgen in je interesses.
Het is ook mogelijk om tijdens je studie ervaring op te doen bij ons bureau StudentWeetRaad. Dit is een adviesbureau dat instellingen adviseert over pedagogische vraagstukken. Het wordt gerund door studenten.
Je kunt terecht bij het UvA Student Careers Centre en op carriere.uva.nl voor advies over je loopbaan(pad), tips en events.
Volgens landelijk onderzoek in 2020 (SEO Studie en Werk, 2020) heeft de helft van de afgestudeerde masterstudenten Pedagogische wetenschappen na 5,7 maanden een baan op niveau gevonden. Dit is gemiddeld als je het vergelijkt met alle andere studierichtingen.
Tijdens de opleiding word je goed voorbereid op je loopbaan. Wil je direct na je bachelor de arbeidsmarkt op, dan zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden als pedagogisch medewerker of adviseur, gezinscoach/begeleider of trainer, beleidsadviseur of onderzoeksassistent.
Rond je na de bachelor een aansluitende master af, dan geeft dat nog veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld als diagnosticus, behandelaar of behandelcoördinator in de klinische praktijk, of als adviseur, trainer, onderzoeker of docent bij een hogere onderwijsinstelling.