Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mijn bachelorproject Natuur- en Sterrenkunde 

Waarom laat glas wel licht door, maar geen stroom? En waarom laat metaal wel stroom door maar geen licht? Dit soort contrasten vind ik interessant en leer je over in de bachelor Natuur- en Sterrenkunde. In mijn bachelorproject in het laatste studiejaar ben ik op zoek gegaan naar neutrino’s uit de ruimte. Neutrino’s zijn heel kleine en lichte deeltjes die in kern-interacties worden gemaakt. Dit gebeurt in kernreactoren en deeltjesversnellers, maar ook in de ruimte. We weten alleen nog niet zeker in wat voor processen en met welke hoeveelheden dat gebeurt. Er zijn indicaties dat dit onder andere in supermassieve zwarte gaten en vanuit cosmic rays komt.  

Neutrino's als focus 

Maar er is nog veel niet duidelijk en/of bekend. Dat maakt het interessant en belangrijk om zo goed mogelijk te berekenen waar ze vandaan komen. Neutrino’s kunnen ook interacteren met materie. Dit doen ze zo zelden dat ze bijna overal doorheen door heen komen. Ongehinderd door de sterrenstelsels en de ruimte vliegen ze met nagenoeg de snelheid van het licht. Toch is er een kleine kans dat ze wèl interacteren.  

In mijn bachelorproject ben ik met een nieuw algoritme aan de slag gegaan om deze neutrino’s nog verder te onderzoeken. Je moet voor dit onderwerp een diep begrip hebben van de theorie hierachter. Verder moet je goed kunnen programmeren. Dit heb ik in de aanloop naar mijn bachelorproject allemaal geleerd. Voor mijn project waren met name de vakken die betrekking hebben tot quantumfysica en deeltjesfycia interessant.  

Fundamentele en toegepaste richting 

Binnen de Natuur- en Sterrenkunde heb je twee richtingen, de fundamentele en de toegepaste richting. Ik heb zelf voor fundamentele richting gekozen, omdat ik zo veel mogelijk wilde leren over het universum en de wereld om ons heen. En ook over hoe alle processen in de wereld werken, wat nou ècht het allerkleinste is (of het allergrootste) en hoe de wiskunde ons al deze fascinerende natuurkunde helpt begrijpen. Uiteindelijk hoop ik de natuurkundige kennis te kunnen uitbreiden met nieuwe theorieën en ideeën.