Je verdiept je in allerlei muziekpraktijken: van westerse klassieke muziek tot jazz, pop en wereldmuziek. Daarnaast leer je zelfstandig op zoek te gaan naar antwoorden op muzikale vragen. Die vaardigheden komen in alle werksituaties goed van pas, met name in de wereld van kunst en cultuur: als concertprogrammeur, festivalorganisator, radio- of tv-maker, adviseur of redacteur.
Je begint de opleiding met een overzicht van de gehele muziekgeschiedenis van Europa en Noord-Amerika. Daarnaast volg je colleges over actuele culturele functies van muziek in politiek en maatschappij. Je bouwt muzikale repertoirekennis op en je leert hoe je op academisch niveau over muziek kunt lezen en schrijven. Na het eerste jaar specialiseer je je in, of combineer je, historische, culturele en cognitieve muziekwetenschappelijke benaderingen. De opleiding biedt ruimte voor eigen invulling. Je kiest bijvoorbeeld voor een minor, een stage, of om een semester aan een buitenlandse universiteit te studeren.
Let op: Dit is het studieschema van het gemeenschappelijke programma van de bachelor Muziekwetenschap. Bekijk de UvA studiegids voor de programma's van de specialisaties.
Je kunt deze bachelor ook in deeltijd studeren. Je volgt dan dezelfde vakken als de voltijdstudenten, maar je hebt minder vakken per studiejaar en je behaalt 30 EC per studiejaar (voltijdstudenten: 60 EC). Deeltijdstudenten ronden deze opleiding in zes jaar af. Net als voor voltijdstudenten geldt er een bindend studieadvies (BSA): in het eerste studiejaar moet je minimaal 24 EC behaald hebben om je opnieuw te kunnen inschrijven voor het tweede studiejaar. Het collegegeld voor een deeltijdopleiding ligt iets lager dan het tarief voor voltijdopleidingen, zie ook Collegegeld. Deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering.