Zie de opname van onze livesessie tijdens de Bachelorweek van november 2023, waarin de studie Media en cultuur in detail wordt uitgelegd.
In het eerste jaar, de propedeuse, oriënteer je je op het vakgebied. Je volgt college over film, televisie en nieuwe media, waarbij de veranderingen van media in het heden en het verleden in kaart worden gebracht. In het vak Media Research leer je hoe je zelf op een verantwoorde manier onderzoek doet. Hierbij kun je kiezen uit een aantal onderzoeksthema's. Ook in andere vakken van het eerste jaar kun je zelf een accent leggen op een onderzoeksgebied van de opleiding Media en cultuur. Daarnaast wordt aandacht besteed aan wetenschappelijk schrijven. Je sluit de propedeuse af met een portfolio, dat je zelfgemaakte producten – essays, video’s of mediacollecties – inhoudt en weergeeft dat je de wetenschappelijke concepten kan toepassen om media kritisch te bestuderen.
In het tweede en derde jaar kun je zelf kiezen of je je vooral in film, televisie of een brede benadering van de hedendaagse mediacultuur wilt verdiepen. Afhankelijk van je eigen keuzes leer je bijvoorbeeld de verschillende stromingen en de meest belangrijke innovaties in de geschiedenis van film, televisie of andere media kennen. Je krijgt inzicht in de maatschappelijke en culturele rol van de media en je leert films, televisieprogramma’s en nieuwe media kritisch analyseren en beoordelen. Je verwerft kennis over de manier waarop verschillende media onze beleving van ruimte en tijd, van realiteit en virtualiteit vorm geven. Tijdens het praktijkblok maak je met een kleine groep medestudenten een korte documentaire of een televisieprogramma. In dit blok pas je je onderzoeksvaardigheden toe, doe je beeldresearch en leer je werken met apparatuur en werk je in een studio. Bovendien volg je het vak Wetenschapsfilosofie dat je breder inzicht geeft in de manier waarop academisch kennis tot stand komt en de wereld verandert. Je sluit je bachelor af met een afstudeertraject van 18 EC.
Je kunt kiezen tussen Television en Film.
Je kunt kiezen tussen Television en Film.
Je kunt kiezen tussen Television en Film.
Wat zijn Mediastudies en wat is het verschil tussen de programma's van Media en cultuur en Media and Information? En wat is eigenlijk het verschil met een opleiding in de communicatiewetenschappen? Onze webinar biedt antwoorden op deze vragen en meer. Ook vertellen twee studenten hoe het is om Mediastudies in Amsterdam te studeren.
Ik vond studeren echt geweldig, maar ondernemen in de culturele sector is ook enorm leuk.Nathalie Kamp, alumnus Media en cultuur Lees het interview
In het tweede en derde jaar van de opleiding krijg je 54 studiepunten (EC) om naar eigen inzicht in te vullen. Hiervan zijn 12 studiepunten bestemd voor een opleidingsgebonden keuzevak. Voor de overige 42 studiepunten heb je meerdere opties.
In principe kun je elk vak als keuzevak volgen. Een vak van de Faculteit der Geesteswetenschappen, een andere faculteit of zelfs een andere universiteit. De meeste opleidingen bieden aparte keuzevakken aan.
Een minor is een samenhangend onderwijsprogramma van 30 EC. Een minor is niet verplicht, maar kan een goede voorbereiding zijn op een master of een bepaald beroep.
Bij Media en cultuur is het belangrijk dat je stage loopt. Tijdens een stage doe je werkervaring op, krijg je een indruk van de mogelijkheden binnen een organisatie en van wat voor werk bij jou past. Een stage, een verblijf in het buitenland en alle ervaring die je tijdens relevante (bij)banen, bestuursfuncties of vrijwilligerswerk opdoet, kunnen een verrijking betekenen van je studietijd én je curriculum vitae (cv).
Studenten Media en cultuur bouwen in stages een belangrijk netwerk op dat later van pas kan komen bij het zoeken naar een baan. Een stage blijkt heel vaak de opstap naar de latere beroepspraktijk. Media en cultuurstagiaires zijn te vinden op uiteenlopende plaatsen. Zoals bij:
Deze stageplaatsen worden onder meer aangeboden via het intranet van de opleiding. Ook MEDIAstages.nl geeft een indruk van welke stages mogelijk zijn. Voor informatie en hulp bij het zoeken van een stage kun je terecht bij een stagecoördinator.
De Universiteit van Amsterdam neemt intensief deel aan internationale samenwerkings- en uitwisselingsprogramma's. Media en cultuur onderhoudt relaties met universiteiten in onder meer Engeland en de VS, waar je een periode kunt studeren.
Zoek je extra uitdaging? Dit kun je op verschillende manieren realiseren, bijvoorbeeld door te kiezen voor een tweede studie of door het honoursprogramma te volgen.
De Faculteit der Geesteswetenschappen biedt de mogelijkheid om bij twee verschillende bachelors een diploma te halen. Door middel van vrijstellingen kun je de twee diploma's halen met een lagere effectieve studielast. Een dubbele bachelor is bedoeld voor gemotiveerde studenten die extra uitdaging en/of een breder perspectief zoeken tijdens hun studie.
Studenten die naast het reguliere onderwijs een extra uitdaging zoeken, kunnen het honoursprogramma volgen.
Studenten die het honoursprogramma met succes afronden, krijgen hiervan een vermelding op het supplement van hun bachelordiploma.
Per semester volg je een aantal vakken van 6 of 12 EC.
Media en cultuur kun je niet in deeltijd studeren.