“Op dit moment werk ik nog vrijwel uitsluitend vanuit huis, dat komt natuurlijk door corona. Best jammer, want Google heeft hier in Zürich twee campussen en dat zijn prettige plekken om te verblijven. Je hebt er mooie eetgelegenheden, je kunt er allerlei cursussen doen – niet alleen op werkgebied, maar ook dansles of work-outs in de gym. Ze proberen er echt een community van te maken hier, dat heeft mij flink geholpen om mensen te leren kennen toen ik hier kwam. Ik werk nu vier jaar bij Google, ik werd in het laatste jaar van mijn studie via LinkedIn benaderd of dat iets voor mij zou zijn. Tot dat moment dacht ik altijd dat ik op de universiteit zou gaan werken; ik houd van onderzoek, van schrijven, van kennis overdragen. Toen bleek dat ik dat ook allemaal binnen Google kan doen.”
“Aan de UvA heb ik als bachelor Informatica gedaan en mijn master in Computational Science gehaald. Eigenlijk is dat de toepassing van Computer Science in andere velden, zoals corporate finance of biologie, waar je ook van alles kunt modelleren en simuleren op basis van data. Ik ben bijvoorbeeld afgestudeerd op een onderzoek naar elektrisch rijden in Nederlandse steden: waar moeten de laadpalen komen om het gebruik van elektrische auto’s zo snel mogelijk te laten stijgen? Ik was daar volop mee bezig toen ik werd gevraagd of ik geïnteresseerd zou zijn in een baan bij Google. Dat werd best een lang voortraject; gedurende zes maanden heb ik diverse interviews gehad. Meestal telefonisch, maar ze hebben me ook ingevlogen naar Zürich, om ter plekke te komen kijken. Ik was meteen verliefd op de stad, met de prachtige bergen eromheen. Google heeft ook grote kantoren in Londen en Parijs, maar ik wilde het liefst naar Zürich.”
“Ik ben begonnen bij het team dat reistools bouwt binnen de Google Assistant. Daarvoor ben je niet alleen aan het programmeren, je moet ook steeds opnieuw nadenken over wat je aan het doen bent en wat dat toevoegt. Die combinatie vind ik erg leuk. Na anderhalf jaar ben ik overgestapt naar YouTube, waar ik aan de creatorkant zit: wij proberen het zo makkelijk mogelijk te maken voor gebruikers om hun video’s te uploaden. Dat proces moet zowel voor als achter de schermen zo gestroomlijnd mogelijk verlopen, dat zijn we voortdurend aan het verbeteren. Was ik eerst vooral aan het programmeren, nu ben ik meer de ‘team lead’, zoals dat heet. Andere mensen helpen, meer strategisch nadenken over de producten die we maken. Daar kan ik mijn technische kennis goed gebruiken en ik krijg de kans die kennis over te dragen, te delen. Dát geeft mij voldoening in een baan. Gelukkig heb ik binnen Google veel mogelijkheden om een job te vinden waar ik ook met coaching en mentoring bezig kan zijn. Die combinatie van techniek, strategie en coaching bevalt me erg goed. Die technische kennis moet ik trouwens wel goed bijhouden, want binnen een jaar kan iets alweer helemaal achterhaald zijn.”