In het eerste studiejaar, de propedeuse, maak je kennis met verschillende aspecten van het vakgebied. In het eerste semester krijg je het vak Praktische filosofie. Dit vak geeft een overzicht van de belangrijkste discussies op het gebied van de ethiek en de politieke filosofie. In dit vak oefen je bovendien je schrijfvaardigheid. Daarnaast volg je een uitgebreid vak Logica. In het tweede semester biedt de Theoretische filosofie een eerste kennismaking met de metafysica, de kentheorie en de taalfilosofie.Het andere vak dat je in het tweede semester volgt, is Geschiedenis van de filosofie.
De vakken in het tweede en derde jaar bouwen voort op de vakken van de propedeuse. In het vak Tekst, context en debat worden de vaardigheden die je in de propedeuse hebt geleerd, verder geoefend. Je leest een klassieke filosofische tekst, die je in verband brengt met de historische context waarin hij is ontstaan en met actuele filosofische debatten. In het vak Wetenschapsfilosofie, dat je ook in je tweede jaar volgt, staan vragen centraal als: wat is goede wetenschap, wat onderscheidt wetenschappelijke kennis van andere vormen van kennis? Daarnaast volg je in het tweede en derde jaar opleidingsgebonden vakken, waarin je je kennis van de filosofie verder uitdiept. Je volgt het Filosofisch practicum, waarin je je oriënteert op de arbeidsmarkt en ook bepaalde vaardigheden verder traint (bijvoorbeeld door met medestudenten aan een project te werken). Verder is er in tweede en derde jaar ruimte voor keuzevakken en (eventueel) een minor in een ander vakgebied. Je sluit de bachelor af met een afstudeertraject van 18 EC.
In het tweede en derde jaar van de opleiding krijg je 54 studiepunten (EC) om naar eigen inzicht in te vullen. Hiervan zijn 12 studiepunten bestemd voor een opleidingsgebonden keuzevak. Voor de overige 42 punten heb je meerdere opties.
In principe kun je elk vak als keuzevak volgen. Een vak van de Faculteit der Geesteswetenschappen, een andere faculteit of zelfs een andere universiteit. De meeste opleidingen bieden aparte keuzevakken aan.
Een minor is een samenhangend onderwijsprogramma van 30 EC. Een minor is niet verplicht, maar kan een goede voorbereiding zijn op een master of een bepaald beroep.
Het is mogelijk tijdens de studie stage te lopen en een periode in het buitenland te studeren.
Je kunt stage lopen in de keuzeruimte. Stageplaatsen zijn er bijvoorbeeld bij Filosofie Magazine, culturele instellingen, omroeporganisaties of non-profit organisaties.
Een stage, een verblijf in het buitenland en alle ervaring die je tijdens relevante (bij)banen, bestuursfuncties of vrijwilligerswerk opdoet, verrijken je studietijd én je cv.
De UvA neemt intensief deel aan internationale samenwerkings- en uitwisselingsprogramma’s, waardoor je een periode in het buitenland kunt studeren.
De opleiding Filosofie werkt samen met de Universitaire Instelling Antwerpen (België), Università degli Studi di Milano (Italië) en University of Edinburgh (Verenigd Koninkrijk). Ook de Freie Universität Berlin en de Humboldt Universität (Duitsland) of Universidad Barcelona (Spanje) zijn zeer gewild.
Studenten die naast het reguliere onderwijs een extra uitdaging zoeken, kunnen het honoursprogramma volgen.
Studenten die het honoursprogramma met succes afronden, krijgen hiervan een vermelding op het supplement van hun bachelordiploma.
Als bachelorstudent ben je zo'n 42 uur per week met de studie bezig. Je besteedt ongeveer 14 uur per week aan colleges. De rest van de tijd ben je bezig met zelfstudie (voorbereiding op colleges, werkstukken en tentamens).
Je kunt de bachelor Filosofie ook in deeltijd studeren. Je volgt dan dezelfde vakken als de voltijdstudenten, maar je hebt minder vakken per studiejaar en je behaalt 30 EC per studiejaar (voltijdstudenten: 60 EC). Deeltijdstudenten ronden deze opleiding in zes jaar af. Net als voor voltijdstudenten geldt er een bindend studieadvies (BSA): in het eerste studiejaar moet je minimaal 24 EC behaald hebben om je opnieuw te kunnen inschrijven voor het tweede studiejaar. Het collegegeld voor een deeltijdopleiding ligt iets lager dan het tarief voor voltijdopleidingen, zie ook Collegegeld. Deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering.