Als Europadeskundige kun je je kennis en vaardigheden inzetten op plaatsen waar ‘Europa’ een rol speelt. Dit kan het bedrijfsleven zijn, maar bijvoorbeeld ook een organisatie die bij de Europese Unie in Brussel lobbyt voor een landelijke culturele instelling of overheid. Daarnaast pas je als ‘generalist’ met een multidisciplinaire blik uitstekend in banen waar het van belang is dat je kennis hebt van meerdere vakgebieden, die je met elkaar kunt combineren. Je bent dus niet beperkt tot de ‘Europese’ banenmarkt.
De banen waarin Europeanisten gaan werken zijn zeer divers, maar delen vaak een ‘internationale dimensie’, bijvoorbeeld omdat het gebruik van vreemde talen of kennis van de politieke besluitvorming en cultuurverschillen in Europa noodzakelijk zijn, of omdat het werk betreft voor een internationaal bedrijf, en je dus goed moet kunnen samenwerken met collega’s met verschillende nationaliteiten.
Afgestudeerden van de opleiding Europese studies gaan vaak aan de slag bij:
In zowel mijn bachelor als master heb ik inhoudelijke kennis opgedaan die nog altijd van pas komt. Bijvoorbeeld over de werking van de EU en de geschiedenis van de Europese integratie.Wouter Zweers, alumnus European Studies Lees het interview
Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een master. De UvA heeft meer dan 220 masterprogramma’s, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.
Met het bachelordiploma Europese studies ben je mogelijk toelaatbaar tot een van de volgende eenjarige masterprogramma's (60 EC):
Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Europese studies zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:
Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Er wordt met name gekeken naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie. Met een bachelordiploma Europese studies zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:
Studenten die in hun bachelor relevante hoofdvakken Europese studies hebben gevolgd, kunnen in een aantal gevallen toegang krijgen tot andere masterprogramma's waarvoor aanvullende instroomeisen gelden, zoals Politicologie, Economie of Rechtsgeleerdheid. Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de betreffende master op UvA masteropleidingen:
Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.