Andere universiteiten met de opleiding Biologie focussen op dat je zo snel mogelijk in je studie kan specialiseren. Mijn insteek is juist om mijn bachelor te gebruiken om het vakgebied en de natuur te ontdekken. Daarom koos ik voor Biologie aan de UvA. Een van mijn docenten zei een keer: 'De twee soorten mensen die echt leren observeren zijn kunstenaars en biologen.' Dat vind ik wel treffend. Dankzij mijn studie weet ik nu dat er bij een enorme heg met allemaal brandnetels er veel stikstof in de bodem zit. En dat er in een vochtig landschap waar veel bomen op een bepaalde manier afsterven, veel opwellend grondwater is.
Wat ik heel leuk vind aan Biologie aan de UvA is dat je veel veldwerk doet. Bijvoorbeeld bij het vak Biodiversiteit en Ecologie. Je leert dan in de praktijk de belangrijkste plantenfamilies en insectenordes herkennen. Voor mij komt dan de wetenschap en de magie van biologie samen. Je kunt dingen bestuderen en snappen. Maar iets in het echt zien, dat geeft mij een wow-gevoel! Bijvoorbeeld de vuurvliegjes tijdens de nachtexcursie in Zuid-Limburg.
Laatst hoorde ik over het beroep stadsecoloog. Dat lijkt mij wel wat! Als stadsecoloog werken aan plannen om meer groen in de stad aan te brengen. Het leuke is ook dat ik erachter kwam dat je op zoveel plekken aan het werk kunt als bioloog. Van bierbrouwer tot architectenbureau. Van leerlingen in de klas uitleggen over biologie tot aan werken in laboratoria. Zij hebben allemaal iemand nodig die de natuur snapt.