Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dr. S.I. (Stef) Scagliola

post doc onderzoeker
Faculteit der Geesteswetenschappen
Europese studies
Expertisegebied: digital humanities, oral history, decolonisation of Indonesia, veteran cultures, historical injustices, digital source criticism, digital pedagogy, digital archives, knowledge management, qualitative methods of research,

Bezoekadres
  • Kloveniersburgwal 48
  • Kamernummer: G1.03
Postadres
  • Postbus 1619
    1000 BP Amsterdam
  • Expertise

    Op 1 september 2023 ben ik begonnen als post-doc voor het door NWO gefinancierde onderzoeksproject Facing Srebrenica and the Future of Visual Memory as a Participatory Archival Practice. Het doel van dit project, dat wordt geleid door politicologe Erna Rijsdijk en slavist Guido Snel, is het creëren en ontsluiten van een digitaal archief van foto's die Dutchbat-militairen hebben gemaakt tijdens hun inzet in het “veilige gebied” Srebrenica (1994-1995). Door hun contacten met de lokale bevolking zijn er veel foto's van Bosnische families gemaakt, waar mannen en jongens op te zien zijn die tijdens de genocide na de verovering van de enclave door Bosnisch Servische troepen in Juli 1995 vermoord zijn. De belangrijkste doelstelling is dan ook om de foto's met overlevenden te delen, zodat zij die kunnen gebruiken voor hun herinneringspraktijken.

    Mijn rol is om de behoeften en belangen van de gemeenschap van Dutchbat-veteranen te verkennen, om ze op basis daarvan op actieve wijze te betrekken bij de vorming en verrijking van de collectie. Daarnaast is het mijn taak een prototype te ontwerpen van een webplatform dat toegang verschaft aan de betrokken gemeenschappen en het algemeen publiek tot (delen) van de collectie, met in achtneming van de Algemene Verordening Persoonlijke gegevens.

    Wat ervaring betreft kan ik voortbouwen op projecten die ik heb geleid bij het Centre for Contemporary and Digital History van de Universiteit van Luxemburg, op het mede-ontwerpen van het platform voor crowdsourcing www.oorlogsliefdekind.nl - en op mijn rol als ex-curator van de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen. Mijn interesse in het omgaan met gevoelige historische onderwerpen gaat terug tot mijn proefschrift Last van de Oorlog - De Nederlandse oorlogsmisdaden en hun verwerking (2002). Ik woon in Rotterdam en vind het geweldig om deel uit te maken van een onderzoeksproject dat zo betekenisvol kan zijn voor oorlogsslachtoffers.

  • Nevenwerkzaamheden
    • hogeschool Rotterdam
      senior onderzoeker opzet infrastructuur voor verhalenbank