Marin Kuijt is promovendus aan de Amsterdam School for Historical Studies (ASH).
Hij onderzoekt hoe olie- en gaswinning Nederland en de koloniën hebben gevormd. Zijn project 'Colonial Carbon: How Oil and Gas Extraction Shaped the Netherlands and its Empire' laat zien hoe de olie- en gasindstrie in Nederlands-Indië, Nieuw Guinea en Nederland het Antropoceen hebben ingeluid. Een aspect van zijn onderzoekt draait om de koloniale wortels van de gaswinning in Groningen.
Een gerelateerd onderzoeksthema van Marin is petrocultuur, ofwel hoe fossiele economie en cultuur elkaar beïnvloeden. Specifiek kijkt hij naar de rol die fossiele brandstofbedrijven spelen als sponsoren van musea. Samen met Gertjan Plets (UU) onderzoekt Marin in verschillende case studies hoe fossiele bedrijven een toekomst voor gas, olie en kolen proberen veilig te stellen door musea te sponsoren. De eerste case study over Nederland is 2022 gepubliceerd (zie publications). In dit radiointerview bij OVT vertelt Marin Kuijt meer over dit onderzoek. Meer publicaties over dit onderzoek zullen volgen.
Samen met Caroline Kreysel (VU) en Hannah de Korte (KU Leuven/Maastricht University) heeft Marin het Dutch Environmental History Network opgericht voor jonge milieuhistorici in Nederland en Vlaanderen.
In 2022-2023 redigeerde Marin samen met Peter van Dam de wekelijkse nieuwsbrief over Groningen en het gas Tot op de bodem: totopdebodem.substack.com. Marin en Peter werken nu aan een edited volume op basis van de nieuwsbriefstukken.
Marins archiefonderzoek in Indonesië wordt mede mogelijk gemaakt door het Comité d'Histoire de l'Électricité et de l'Énergie (EDF) dat hem in 2023 een onderzoeksbeurs toekende.
Marin studeerde in 2022 af aan de Universiteit Leiden, waar hij het RMA Colonial and Global History programma volgde (cum laude). Daarvoor studeerde hij Geschiedenis (cum laude) en Filosofie (cum laude) aan de Universiteit Utrecht.