Lisa Kuitert is sinds 2001 'gewoon' hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Afgestudeerd op een onderzoek naar boekwinkels, promoveerde zij in 1993 op een onderzoek naar literaire uitgevers in de negentiende eeuw ( Het ene boek in vele delen. De uitgave van literaire series 1850-1900 ). Na haar promotie werd zij postdoc onderzoeker, en publiceerde in 1997 het overzichtswerk Het uiterlijk behang. Reeksen in de Nederlandse literatuur (De Bezige Bij) over twintigste-eeuwse uitgevers en hun uitgeefformules. Zij was mede-oprichter van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV). Zij stond aan de wieg van de Master Redacteur/editor en geeft colleges voor deze Master. Zij is coördinator van de Master Boekwetenschap aan de UvA, een opleiding die jaarlijks door ca. 24 masterstudenten wordt gevolgd.
Lidmaatschappen
Geschiedenis van literaire uitgeverijen, schrijverschap, de boekenmarkt 19e-21e eeuw. Kenmerk is de vermenging van literatuur- en boekgeschiedenis. Literatuur is in boekhistorisch opzicht een interessant genre omdat literaire reputaties enerzijds en commercie anderzijds met elkaar in conflict kunnen zijn. In het literaire boekenvak is beeldvorming een belangrijke stimulans, zowel voor uitgeverijen en boekhandels, als ook voor de auteurs. Nieuwe lijn in haar onderzoek zijn de belangen van de Nederlandstalige boekhandel in voormalig Nederlands Indië in de negentiende eeuw.
De afgelopen jaren is gewerkt aan een reconstructie van de boekenkast van dichter/kunstenaar Lucebert. Deze veellezer en autodidact had een grote bibliotheek, die in kaart is gebracht met medewerking van studenten Boekwetenschap en vrijwilligers. In 2009 verscheen de synthese van dit project onder de titel De lezende Lucebert. Bibliotheek van een dichter (Vantilt). Samen met Piet Couttenier (UA) begeleidde zij twee promovendi binnen het VNC-project De Nederlandse literatuur en het literaire bedrijf in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden 1815-1830: interactie en differentiatie. Sinds 2017 is zij samen met Remco Raben trekker van het NWO-project Decolonizing knowledge. Postcoloniality and the making of modern Indonesia’s knowledge culture, 1945-1970, waarin twee promovendi en twee postdocs participeren. Ze publiceerde zelf over het onderwerp in haar boek Met een drukpers de oceaan over. Koloniale boekcultuur in Nederlands-Indië 1816-1920 (2020).
Ook werkt Kuitert aan een geschiedenis van de literaire uitgeverij in Nederland.
Klik bovenin op de knop 'Publicaties' voor een (betrekkelijk) up-to-date overzicht.