Curriculum Vitea
Biografie
David Dubbeldam werd geboren in Krimpen a / d Lek. Hij behaalde een BSE en PhD aan de Universiteit van Amsterdam, respectievelijk in informatica en computationele chemie. Hij voltooide zijn afstudeerwerk onder leiding van Prof. Dr. Ir. B. Smit en werkte met Prof. R.Q. Snurr tijdens zijn postdoctorale studie. Momenteel werkt hij als universitair hoofddocent en VIDI-laureaat aan de Universiteit van Amsterdam in de computationele chemiegroep. In 2011 ontving hij de prestigieuze NWO VIDI-subsidie (1 miljoen euro) voor een periode van 5 jaar om een groep op te zetten die werkt aan het ontwerpen en modelleren van metaal-organische kaders. Zijn groep heeft de simulatiecode RASPA (een Monte-Carlo, Molecular Dynamics en optimalisatiecode) en de macOS-visualisatie-app iRASPA ontwikkeld.
Onderzoeksinteresses
Mijn onderzoek richt zich in grote lijnen op het ontwerp en de modellering van multifunctionele poreuze materialen van de volgende generatie met moleculespecifieke eigenschappen voor adsorptietoepassingen. Doeltoepassingen zijn onder meer adsorptiescheidingen, luchtzuivering, afvang van koolstofdioxide, energieopslag, chemische detectie en katalyse. Ik focus op het ontwikkelen van nieuwe verbeterde materialen maar ook op het ophelderen van de fysische processen op moleculair niveau. Force field en methode-ontwikkeling zijn belangrijke aspecten om de simulaties efficiënt, betrouwbaar en voorspellend te maken.
iRASPA is een visualisatiepakket (met bewerkingsmogelijkheden) gericht op materiaalkunde. Voorbeelden van materialen zijn metalen, metaaloxiden, keramiek, biomaterialen, zeolieten, kleien en metaal-organische kaders. iRASPA is exclusief voor macOS en kan als zodanig gebruikmaken van de nieuwste visualisatietechnologieën met verbluffende prestaties. iRASPA maakt uitgebreid gebruik van GPU-computing. Leegte-fracties en oppervlakken kunnen bijvoorbeeld worden berekend in een fractie van een seconde voor kleine / middelgrote structuren en in een paar seconden voor zeer grote eenheidscellen. Het kan grote structuren (honderdduizenden atomen) aan, inclusief omgevingsocclusie, met hoge framesnelheden.
links:
RASPA is een softwarepakket voor het simuleren van adsorptie en diffusie van moleculen in flexibele nanoporeuze materialen. De code implementeert de nieuwste state-of-the-art algoritmen voor Molecular Dynamics en Monte Carlo in verschillende ensembles waaronder symplectische / maatregelbehoudende integrators, Ewald-sommatie, Configurational-Bias Monte Carlo, Continuous Fractional Component Monte Carlo, Reactive Monte Carlo, en Baker's minimalisatie. Toepassingen van RASPA zijn onder andere co-existentie-eigenschappen, adsorptie-isothermen voor enkele en meerdere componenten, zelf- en collectieve diffusiviteiten, reactiesystemen en visualisatie.
Na 10 jaar ontwikkeling is de software nu vrijgegeven onder de GNU General Public License in 2016 (D. Dubbeldam, S. Calero, D.E. Ellis, R.Q. Snurr, Mol. Simulat. 2016). Het pakket wordt nu gebruikt door meer dan 30 onderzoeksgroepen en instellingen, waaronder groepen aan de Universiteit van Amsterdam, de Technische Universiteit Delft, Georgia Tech (Atlanta, VS), Northwestern University (Evanston, VS), Shell (Amsterdam) en CSIRO (Melbourne, Australië).
Credits: RASPA is gecreëerd door David Dubbeldam (Universiteit van Amsterdam, Nederland), Sofia Calero (Universiteit Pablo de Olavide, Sevilla, Spanje), Thijs Vlugt (Technische Universiteit Delft, Nederland) en Randall Q. Snurr (Noordwestelijk University, Evanston, VS).
links:
Recentie artikelen:
Recent developments in the molecular modeling of diffusion in nanoporous materials
Boek-hoofdstukken: