Sébastien De Rey is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij bijzondere overeenkomsten, contractenrecht en European contract law doceert. Hij is tevens gastprofessor aan de UCLouvain als titularis van opleidingsonderdelen in de rechtenopleiding en doceert verbintenissenrecht aan de Koninklijke Militaire School. Zijn onderzoek bestrijkt het rechtsvergelijkend contracten- en aansprakelijkheidsrecht, met bijzondere aandacht voor sancties en remedies en privaatrechtelijke afdwinging. Daarnaast is hij bij ministerieel besluit benoemd tot lid en secretaris van de Commissie tot hervorming van het Belgische bijzondere contractenrecht (Boek 7 Belgisch BW).
Na zijn rechtenstudies in Kortrijk, Leuven en Zwitserland (grote onderscheiding, 2014), promoveerde hij in 2018 aan de KU Leuven op het proefschrift ‘Herstel in natura’ (Brugge, die Keure, 2019, xxxvi + 927 p.), onder promotorschap van Bernard Tilleman en Sophie Stijns als aspirant van het FWO. Hij was gastonderzoeker aan de Universiteit Leiden (2016), het Max-Planck-Institüt fur ausländisches und internationales Privatrecht te Hamburg (2016), de Universiteit Zürich (2017) en de Universiteit Paris II - Panthéon-Assas (2018) en nam deel aan het Programme in European Private Law for Postgraduates (Cambridge, Münster, Krakau en Valencia, 2016-‘17). Na zijn doctoraat was hij werkzaam als postdoctoraal onderzoeker: eerst aan de City University of Hong Kong, Centre for Chinese and Comparative Law, met onderzoek in het licht van het nieuw Chinees BW (2019-‘20), nadien aan de KU Leuven op een project over de privaatrechtelijke afdwinging van het anti-discriminatierecht (2020-2022).
Hij is lid van the International Network for Law and Apology Research, fellow aan het Centre for Chinese and Comparative Law, City University of Hong Kong, lid van het Séminaire Franco-belge en droit des obligations (Paris I - Sorbonne en UCLouvain) en geaffilieerd aan het Instituut voor verbintenissenrecht, KU Leuven. Hij is redactielid van het Tijdschrift voor Belgisch Burgerlijk Recht en referent van het Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht. In 2017 ontving hij de TPR-prijs voor zijn bijdrage ‘Excuseer?! Afgedwongen excuses in het aansprakelijkheidsrecht’ (TPR 2017, p. 1153-1213). Hij verschaft regelmatig expertopinies in zijn expertisedomein.