Moonlighting: Understanding the quality and consequences of working multiple jobs (MOONLIGHT - ERC project)
Dit project bestudeert de kwaliteit van werk en het welzijn van mensen met meerdere banen.
Werken in de nieuwe economie is in toenemende mate flexibel en gefragmenteerd van aard. Mensen met meerdere banen, ook wel 'moonlighters' genoemd, kunnen worden beschouwd als emblematisch voor hoe werkfragmentatie en -combinaties de kwaliteit van het werk en het totale welzijn van werknemers beïnvloeden. MOONLIGHT onderzoekt de kwaliteit van werk in eerste, tweede en andere banen en hoe dit zich vertaalt in het welzijn van de werknemer. We bestuderen het combineren van banen door middel van vergelijkend onderzoek in zeven geavanceerde economieën: Denemarken, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten - landen met een toenemend aantal mensen die meerdere banen combineren, maar die verschillende tradities, regelgeving en normen van de welvaartsstaat kennen. Het onderzoek is gebaseerd op nieuwe vergelijkende crossnationale en dynamische gegevens. Een uniek en cruciaal kenmerk van de empirische benadering van het programma is de ontwikkeling van een app voor dynamische kwaliteits- en welzijnsbeoordeling.
Het MOONLIGHT project wordt gefinancierd door een individuele subsidie van €2,1 miljoen van de European Research Council (ERC) aan Wieteke Conen voor 5 jaar vanaf 2024 (Grant No. 101117716).
Meer informatie over dit project vindt u hier
Hybride werken
Juridische en organisatorische vraagstukken bij hybride werken
Hybride werken, ofwel het combineren van vormen van plaats- en tijdsonafhankelijk werk, is in korte tijd een breed geaccepteerde werkwijze geworden. Naast voordelen en kansen brengt het ook nadelen en risico’s met zich mee. Dit onderzoek gaat in op vragen als: Hoe wordt hybride werken ervaren door werknemers en werkgevers en welke factoren (op het niveau van individu, organisatie en wetgeving) zijn van invloed? In hoeverre komen werkgevers en werknemers in onderling overleg tot afspraken? En waar is overheidsregulering gewenst?
Het project wordt gefinancierd door Instituut Gak voor een periode van twee jaar, vanaf november 2023.
Meer informatie over dit project vindt u hier
Waarde van Werk
Het project Waarde van Werk, dat sinds 2016 wordt uitgevoerd met steun van de Goldschmeding Foundation, heeft als doel nieuwe kennis te leveren over de waarde van werk onder de Nederlandse bevolking. Een belangrijk onderdeel van dit project is de Monitor Waarde van Werk - een grootschalig, landelijk onderzoek naar de waarde van werk in Nederland.
Het belangrijkste doel van de vierde editie (2023-2024) is om meer inzicht te krijgen in de voorwaarden waaronder werknemers duurzaam en waardevol werk kunnen verrichten en kunnen bijdragen aan de transitie naar een duurzame economie. Ook is er aandacht voor het inclusieve karakter van duurzaam en waardevol werk. Het project wil belangrijke maatschappelijke stakeholders handvatten bieden voor een beter onderbouwd beleid en het bredere publiek informeren over belangrijke trends rondom de waarde van werk.
Meer informatie over het project is te vinden op de website van het project: https://www.waardevanwerk.eu/
Alle publicaties voor dit project zijn te vinden op: https://www.waardevanwerk.eu/publicaties/
Een aantal deelstudies van de 'Waarde van Werk Monitor' is gepubliceerd in de reeks 'Kort & Bondig', zoals:
Hybridisering van Werk: Structuur en Dynamiek
Zelfstandigen zonder personneel
Mijn naam is Wieteke Conen, senior onderzoeker bij het Amsterdam Institute for Advanced Labour Studies - Hugo Sinzheimer Institute (AIAS-HSI) van de Universiteit van Amsterdam. Ik ben wetenschappelijk coördinator en onderzoeker voor verschillende projecten, waaronder 'Waarde van werk', 'Hybride werk' en 'Moonlighting: Understanding the quality and consequences of working multiple jobs'.
Mijn expertise ligt in het onderzoeken van de transformaties van werk binnen geavanceerde economieën, met een bijzondere focus op verrijkings- en uitputtingseffecten. Ik ben gepromoveerd in de economie en heb me bekwaamd in verschillende vakgebieden, zoals arbeidseconomie, organisatiekunde, arbeids- en beroepssociologie, arbeidsverhoudingen en arbeidsrecht. Mijn analytische gereedschapskist omvat een breed scala aan kwantitatieve en kwalitatieve technieken, waaronder crossnationaal survey-onderzoek, panelgegevensanalyses en semi-gestructureerde interviews. Ik gedij goed in multidisciplinaire omgevingen en heb het vermogen om effectief te communiceren in verschillende disciplinaire 'talen'.
Daarnaast ben ik actief betrokken bij andere professionele activiteiten. Ik ben onder andere bestuurslid van de Nederlandse ArbeidsmarktDag en lid van de Expertcommissie Arbeid van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Verder ben ik Associate Fellow bij het Digital Futures at Work Research Centre en begeleid ik scripties voor de Applied Economics Research Course aan de Utrecht University School of Economics.