Thorsten Carstensen is sinds 2022 als docent Duits aan het UvA verbonden. Voordat hij naar Amsterdam kwam, was hij universitair hoofddocent (Associate Professor) Duitse literatuur aan de Indiana University – Purdue University Indianapolis (IUPUI), waar hij ook de afdeling Duits coördineerde. Thorsten is nog steeds verbonden aan de Indiana University als International Scholar (https://liberalarts.iupui.edu/departments/wlac/directory/thorsten-carstensen/).
Thorstens onderzoek richt zich op Duitse literatuur van de 19e eeuw tot heden en verbindt theorieën over de moderniteit met de ontwikkeling van de roman. Zijn publicaties omvatten een monografie over het werk van de Oostenrijkse Nobelprijswinnaar Peter Handke (Romanisches Erzählen: Peter Handke und die epische Tradition, Göttingen: Wallstein, 2013) en publicaties over auteurs als Theodor Fontane, Hermann Broch, Ernst Jünger, Anna Seghers en Thomas Bernhard. Daarnaast schreef hij over de Duitse Lebensreformbeweging en de verbeelding van het dagelijks leven in de literatuur. Ook heeft hij onderzoek gedaan op het gebied van de Engelstalige literatuur (Paul Auster, J.M. Coetzee) en de Amerikaanse cinema.
Momenteel werkt Thorsten aan twee onderzoeksprojecten. Zijn nieuw boek gaat over de verschillende functies van architectuur in literaire teksten (Hermann Bahr, Robert Musil, Heimito von Doderer), waarbij hij vooral geïnteresseerd is in de vraag welke politieke implicaties bepaalde architecturale referenties kunnen hebben. Een tweede project betreft de invloed van de Lebensreformbeweging op de Duitse en Europese literatuur van de moderne tijd. Zijn essaybundel over nieuwe perspectieven op het idee van de Heimat in de Duitstalige literatuur is net gepubliceerd door Brill/Fink.
Thorsten promoveerde in 2012 op Peter Handke aan de New York University. Daarvoor studeerde hij aan de Universiteit van Freiburg, Duitsland, waar hij afstudeerde met een M.A. over de Oostenrijkse schrijver Hermann Broch (2006).