Via deze tweede Call for Proposals voor Midsize Projects worden onderzoekers aangemoedigd om interdisciplinaire groepen te vormen en samen te werken met niet-academische partners. Onderzoekers kunnen projecten indienen met een maximaal budget van € 200.000. De subsidie kan besteed worden aan het aanstellen van nieuw, tijdelijk personeel, zoals onderzoeksassistenten, postdocs en datawetenschappers voor de duur van het project (maximaal twee jaar). Daarnaast ook voor aanvullende projectkosten. Per thema worden twee of drie beurzen toegekend. Midsize Projects dragen bij aan de strategische doelstelling van de UvA om generaties te inspireren door interdisciplinair onderzoek. Dien je voorstel uiterlijk 31 oktober 2024 in.
De call staat open voor alle tenure-track, assistant, associate en full professors, en bijzonder hoogleraren aan de Universiteit van Amsterdam. We nodigen gepassioneerde onderzoekers uit om projecten voor te stellen die aansluiten bij een van de vier IP-thema's.
Het thema ‘verantwoorde digitale transformaties’ gaat over ethische, juridische en sociale aspecten van digitale technologieën, algoritmes, systemen en platformen, en hun weerslag op vertrouwen, afhankelijkheid en gelijkheid in de samenleving.
De stuurgroep wordt geleid door Marieke de Goede (voorzitter, decaan FGw) en Peter van Tienderen (vicevoorzitter, decaan FNWI). Themamanager en contactpersoon is Christine Erb (m.c.erb@uva.nl).
De volgende projecten zijn toegekend:
Ga voor meer informatie over dit thema en de projecten naar Verantwoorde digitale transformaties.
Dit thema richt zich op het bevorderen van een rechtvaardige, stabiele en veerkrachtige samenleving, die het welzijn van haar burgers waarborgt.
De stuurgroep wordt geleid door Agneta Fischer (voorzitter, decaan FMG) en Roel Beetsma (vicevoorzitter, decaan FEB). Themamanager en contactpersoon is Christina Feray-Ceulemans (c.t.ceulemans@uva.nl).
In april 2023 zijn de volgende projecten toegekend:
Klimaatverandering & ontheemding
Ga voor meer informatie over dit thema en de projecten naar Veerkrachtige rechtvaardige samenleving.
Het thema ‘duurzame welvaart’ richt zich op duurzame, klimaatbestendige vooruitgang door reductie van de ecologische voetafdruk door gedragsverandering en door vernieuwing van materialen en hulpbronnen.
De stuurgroep wordt geleid door André Nollkaemper (voorzitter, decaan FdR) en Peter van Tienderen (vicevoorzitter, decaan FNWI). Themamanager en contactpersoon is Dylan Suijker (d.p.l.suijker@uva.nl).
In april 2023 zijn de volgende projecten toegekend:
Ga voor meer informatie over dit thema en de projecten naar Duurzame welvaart.
Bij het thema ‘gezonde toekomst’ gaat het om geestelijke en lichamelijke gezondheid in relatie tot culturele factoren, gedrag, deelname aan de samenleving en het realiseren van gelijke kansen.
De stuurgroep wordt geleid door Yvo Roos (voorzitter, decaan Geneeskunde) en Christa Boer (vicevoorzitter, decaan FMG). Themamanager en contactpersoon is Jillian O’Mara (j.r.omara@amsterdamumc.nl).
In april 2023 zijn de volgende projecten toegekend:
Ga voor meer informatie over dit thema en de projecten naar Gezonde toekomst.
In een dialoog tussen het College van Bestuur, decanen en de onderzoeksgemeenschap zijn vier maatschappelijke thema’s geselecteerd, waarover binnen de UvA veel relevante expertise is:
Sinds 2022 is er voor elk thema een multidisciplinaire stuurgroep actief. Jaarlijks wordt door iedere stuurgroep een werkplan gemaakt, dit werkplan concretiseert per thema de ambitie om te komen tot nauwere samenwerking tussen disciplines.
Inmiddels zijn er verschillende budgetten toegekend vanuit Themagerichte Samenwerking: er zijn twee rondes voor Instrument I – Seed Grant en een ronde voor Instrument II – Midsize Projects toegekend. Op 21 maart 2024 is de derde ronde Call for Proposals voor Seed Grants open gezet, de deadline voor deze call is 23 mei 2024. Een tweede ronde voor Instrument II, de Midsize projects volgt later in 2024.
Hierboven, onder Thema’s, kun je per thema zien welke projecten in de afgelopen rondes zijn toegekend.
Heb je een vraag of opmerking over themagerichte samenwerking? Of wil je graag meer informatie over het Instellingsplan? Neem dan contact op met het implementatieteam.