De Campus is ons huis en daar willen we voedsel aanbieden waar we achter staan. Dat geldt zowel voor de catering bij vergaderingen en bijeenkomsten als voor het voedsel dat in de kantines, restaurants en automaten wordt verkocht. Dit betekent dat we ongewenste effecten zoals ontbossing, overbevissing, uitbuiting willen uitsluiten. Een student of medewerker kan niet kiezen uit meerdere soorten melk of broodjes met zalm omdat deze keuze al is gemaakt door de cateraar. De UvA wil hierover met de cateraar goede afspraken maken.
Lees meer over de maatregelen in het White Paper Duurzaamheid (PDF, 19 p.).
De campussen van de UvA dienen als casus bij het onderzoeksproject Ontketen de korte keten onder meer de HvA.Daarin wordt in de periode 2022 tot 2026 onderzocht welke logistieke belemmeringen spelen bij het toegankelijk maken van lokaal geproduceerd voedsel en wat nodig is om die belemmeringen weg te nemen. Doel bij het stimuleren van lokale catering is onder meer de verbinding tussen boer en burger te versterken, uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en kringlooplandbouw en plattelandsontwikkeling te stimuleren.
De UvA is inmiddels overgestapt op duurzamere koffiebonen. Meer informatie.
Dit past in de aanpak Food Governance 2.0 die wordt opgenomen in het Duurzaamheids Actieplan (DAP) van Facility Services.
Continu worden vanuit lopende onderzoeken en projecten de geleerde lessen vertaald naar de exploitanten en wordt hierop gestuurd. Voor een volgende contractperiode zullen de geleerde lessen worden ingezet en zal ook Food Governance 2.0 een belangrijke bijdrage moeten leveren.
EnjoyToday.amsterdam wordt hiervoor als communicatiekanaal ingezet, terwijl er ook wordt gewerkt aan een communicatieplan door communicatie Facility Services om de inspanningen, om ons voedselsysteem op de campussen duurzamer en gezonder te maken, voor het voetlicht te brengen. Ook wordt er vanuit verschillende opdrachten met en door onderwijs & onderzoek steeds bekendheid gegeven op verschillende niveaus in communicatie.