Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA is een grootgebruiker van laptops, smartphones en softwarediensten. De productie en het gebruik hiervan heeft impact op het milieu. De uitstoot van het gebruik van ICT is in 2019 geschat op ca 7% van het totaal van de UvA. Inmiddels is veel van onze ICT uit kostenbesparing verhuisd naar ‘de Cloud’ van de grote ICT-bedrijven. We hebben vooralsnog onvoldoende invloed op en inzicht in de ecologische voetafdruk van de ‘Cloud’. Dit thema staat hoog op de agenda voor de komende jaren.

Doelstelling

Ons doel is om in 2026 onze ecologische footprint met betrekking tot ICT met 25% verkleind te hebben ten opzichte van 2019.

Actuele stand van zaken

De focus lag in eerste instantie op het terugdringen van de voetafdruk door het verlengen van de gebruiksduur van ICT-apparatuur, een van de meest zekere en kostenefficiënte manieren om impact te reduceren. De focus daarna is verschoven naar het borgen van duurzaam inkopen van ICT.

De komende tijd zal ook meer nadruk en bewustwording moeten komen te liggen op de ecologische impact van ICT bij eerdere stadia van besluitvorming over ICT en in de gebruiksfase.

Status voorgenomen maatregelen

Lees meer over de maatregelen in het White Paper Duurzaamheid (PDF, 19 p.).

  • We gebruiken onze ICT apparatuur langer.

    De gebruiksduur van laptops is verlengd naar vijf jaar en die van smartphones naar vier jaar. Dat betekent later vervangen, en apparatuur inkopen die langer meegaat.

  • Duurzaam inkopen, waarbij wordt gestuurd op 25% reductie in milieu-impact.

    Aandacht voor de duurzaamheidsdoelstellingen bij aanbestedingstrajecten heeft mede geresulteerd in een beleidsbesluit om het aantal printers met 50% te verminderen. Daarnaast heeft het geresulteerd in contractuele duurzaamheidsafspraken waaraan de systeemeigenaars van digitale toetssoftware en video de leverancier gaan houden tijdens de exploitatie.

  • Er wordt een plan gemaakt maken om de groei van dataverkeer af te remmen.

    Vooralsnog zetten we in op bewustwording, bijvoorbeeld door het bouwen van een OneDrive eco-dashboard waarin de eindgebruiker ziet hoeveel bestanden hij heeft die tijden niet zijn bewerkt: kunnen die niet weg?

  • Energiebesparing door migratie naar de Cloud.

    Inmiddels zijn veel van onze ICT-systemen verhuisd naar de Cloud. Wij zoeken voortdurend naar handvaten om die Cloud zo zuinig mogelijk af te stellen, immers hoe minder we verbruiken, hoe minder we hoeven te betalen. We spreken bijvoorbeeld af om de testsystemen alleen aan te zetten als ze nodig zijn.

  • 100% van de e-waste inzamelen en verantwoord afvoeren in 2026.

    Alle UvA-apparatuur die terug wordt ingeleverd wordt voor hergebruik doorverkocht of door onze opkoper in Nederland gerecycled.

  • Wat kun je zelf doen:
    • Pak bij ieder besluit, voornemen of initiatief op je werk de kans om bij te dragen aan onze ICT-duurzaamheiddoelstellingen. Voorkom dat ICT het sluitstuk is van nieuw beleid, aangepaste processen en werkwijzen.
    • Gebruik je eigen en bedrijfsapparatuur zo lang mogelijk, eis ‘the right to repair’. Vermijdt dubbele apparaten: waarom een privé telefoon en een werktelefoon?
    • Minimaliseer data zoveel mogelijk. Data is geen ‘water uit de kraan’: data wordt gemaakt en bewerkt in datafabrieken die grondstoffen en energie verbruiken en warmte produceren.