In 2019 voerden we een nulmeting uit en hadden de door ons ingekochte producten en diensten een voetafdruk van: 21.934 ton CO2-equivalent. In 2026 doen we een tweede meting.
De UvA mikt op 25% reductie van het grondstoffengebruik in 2026, te meten aan de hand van te verbranden en recyclen afval. Ten opzichte van het startpunt in 2019 is het totaal afgevoerde afval in 2023 met ruim 5% afgenomen. Het afval wat gerecycled wordt is in 2023 ten opzichte van 2019 met bijna 80% gestegen.
Hieronder zie je een overzicht van het papiergebruik in het aantal vellen A4 papier. De sterke daling in 2020 en 2021 is veroorzaakt door de COVID pandemie. Opvallend is dat ook in 2023, toen de UvA weer volop draaide, het papiergebruik bijna 70% lager bleef dan in 2019. Hiermee lijkt de beoogde reductie van het papiergebruik behaald.
Data voor deze doelstelling zijn momenteel niet beschikbaar, de UvA onderzoekt manieren om hier grip op te krijgen in samenspraak met leveranciers.
In 2026 willen we een reductie van 25% van alle werkwerpartikelen (waaronder koffiebekers) ten opzichte van 2019. In 2019 hebben we 5,1 miljoen koffiebekers verbruikt. De doelstelling is dat we dit terugbrengen naar 3,8 miljoen in 2026.
Vanaf september 2023 worden er geen bekers meer verstrekt bij vending en horeca punten. Hierdoor zijn er in de laatste 4 maanden van 2023 al ongeveer een miljoen bekers bespaard. Vanaf 1 maart 2024 worden er ook geen bekers meer geleverd bij vergaderingen en evenementen. Hierdoor zal de besparing nog meer oplopen. Voor overige disposables (messen, vorken, lepels en borden) moet nog een oplossing gevonden worden.
In 2023 is een nieuw systeem van inzameling voor gescheiden afval voorbereid, dit is gestart in januari 2024.
Er worden gesprekken gevoerd om inzicht te krijgen in een duurzamere verwerking van chemicaliën. Op basis van dit inzicht wordt er een plan opgesteld en in werking gezet om het gebruik van de meest milieu- en gezondheidsbelastende stoffen te verminderen waar mogelijk.
In 2021 werd 375 ton vloeibare stikstof gebruikt op de FNWI. In 2022 ging dat om 314 ton, een afname van 16 procent. Voor oplosmiddelen zijn de gegevens vooralsnog alleen bekend voor 2021, toen werd er 9 ton oplosmiddelen gebruikt.
Lees meer over de maatregelen in het White Paper Duurzaamheid (PDF, 19 p.).
De komende periode (2023-2025) starten aanbestedingen voor onder meer meubilair, printen en bloemen, waarbij duurzaamheid wordt meegewogen.
Sinds augustus 2021 worden geen wegwerpwaterflesjes meer verkocht en zijn kraanwatertappunten uitgebreid.
In september 2022 zijn we gestart met een nieuwe manier van afval scheiden.
Vanaf 2024 zijn er nieuwe posters op de afvalbakken gekomen zodat je in een oogopslag kunt zien wat er in de afvalbak hoort. De indeling van de bakken is ook gewijzigd zodat we beter kunnen recyclen. Lees meer over de verbeteringen.
Met het in gebruik nemen van een inzamelingsyteem voor gescheiden afvalstromen in 2022 is het gebruik van losse restafvalbakjes afgeschaft.
Vanuit inkoop en projectmanagement wordt een circulair kader meegegeven aan de projecten. Het doel is dat het nog bruikbare meubilair meeverhuist, ofwel dat het meubilair dat al op de nieuwe werkplek staat in gebruik wordt genomen.
Op dit moment is nog niet in kaart in hoeverre beleid wordt nageleefd.
Hier lopen verschillende initiatieven. Zo kopen we de koffiedrap uit onze automaten in, hier worden notitieboekjes en andere producten van gemaakt. Bij de catering kopen we oesterzwammen in (die worden gekweekt op koffiedrap) voor de kroketten en bitterballen.
In het concept inkoopbeleid is de grondstoffenvisie expliciet genoemd als maatschappelijk kader, dus in elke aanbesteding moet worden afgewogen of en hoe hier invulling aan te geven. In het gunningsadvies moet hier ook over worden gerapporteerd.
Bij elke aanbesteding binnen Facility Services wordt vooraf afgewogen of de grondstoffenvisie een onderdeel moet zijn van de aanbesteding. Bij bestaande contracten wordt er gekeken waar afvalreductie kan plaatsvinden. Gesprekken lopen nu bijvoorbeeld bij kantoorartikelen en bij installatietechnisch onderhoud.
Eerste bronscheiding analyses zijn uitgevoerd. Vanaf september 2023 worden vrijwel alle locaties geanalyseerd hoe de bronscheiding gaat. Vanuit hier wordt er een plan geschreven om de bronscheiding (ook reductie) te verbeteren. Vanuit hier volgt een communicatieplan.