Het lijkt in Nederland alsof iedereen dezelfde kansen krijgt om naar het vwo te kunnen of in het academisch onderwijs te studeren. Niets is minder waar. Kansenongelijkheid in het onderwijs is een groot probleem. Al op de basisschool ondervinden kinderen de nadelen van negatieve of beperkende stereotypering en onterechte onderschatting. Daardoor krijgen ze een onjuist schooladvies, beschouwen ze zichzelf als minder slim of ambitieus en zien ze voor zichzelf minder mogelijkheden in hun beroepskeuze of -branche. De ontwikkeling en keuzevrijheid van deze kinderen wordt hierdoor enorm beperkt, wat ook gevolgen heeft voor onze samenleving. De documentaireserie Klassen laat goed zien hoe complex dit probleem precies is en dat er nog een lange weg te gaan is.
Het Centrale Diversity Office (CDO) team zet zich in om te werken aan een oplossing en is daarom samen met verschillende maatschappelijke partnerorganisaties in Amsterdam de Homework Hub gestart. Homework Hub zet zich samen met deze partnerorganisaties in voor het verhogen van kansengelijkheid en het inclusiever maken van het onderwijs in Amsterdam. Homework Hub doet dit door huiswerkbegeleiding, ambassadeur- en mentorprogramma’s, onderzoek en activiteiten op te zetten en representatie en burgerschap op verschillende onderwijsniveaus in verschillende Amsterdamse buurten aan te pakken.
Homework Hub biedt UvA-studenten de kans bij deze partners stage te lopen of mee te werken aan projecten die de ongelijkheid bestrijden. Jij geeft een maatschappelijke meerwaarde aan je studie en tegelijkertijd doe je professionele werkervaring op, wat je helpt wanneer je je in de toekomst zelf gaat oriënteren op de arbeidsmarkt. Sommige opleidingen kennen ook studiepunten toe voor je deelname aan Homework Hub.
Je meldt je aan door middel van het aanmeldformulier. Doe dit uiterlijk 7 maart 2023. Na de aanmelding gaan wij aan de slag om je te koppelen aan een passende partnerorganisatie. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek hoe we jouw Homework Hub ervaring gaan vormgeven. Als zowel jij als de partnerorganisatie akkoord zijn, start je op 22 maart 2023 met je stage- of onderzoekstraject. Een overzicht van alle partners vind je hieronder. Het Homework Hub-team blijft gedurende de stage beschikbaar om jou te ondersteunen.
De toekenning van studiepunten verschilt per opleiding. We verwijzen je graag naar de stagecoördinator en/of examencommissie van jouw huidige opleiding om te weten te komen of en hoe je studiepunten kunt verwerven voor maatschappelijke projecten of stages. Als je studiepunten kunt krijgen, zorg er dan voor dat je toestemming hebt van je stagecoördinator en/of examencommissie voordat je aan je stage begint. Je kunt het programma natuurlijk ook altijd gebruiken als werkervaring om je wereld te verrijken en je cv te boosten.
Voor meer informatie en vragen, ook gedurende je je stage, kun je contact opnemen met Meltem Halaceli, projectleider van Homework Hub, en project-assistent Sarina Nooitgedacht via homeworkhub@uva.nl.
Samen met Get Ready en Meet Your Mentor, maakt Homework Hub deel uit van het Mentoring Pathway programma van het Centrale Diversity Office. Het Mentoring Pathway programma heeft als doel verbondenheid met en zich thuis voelen bij de universiteit voor studenten te stimuleren en te versterken. Daarnaast draagt het programma bij aan studiesucces en vergroot het de kans op het vinden van een baan op academisch niveau. Homework Hub start in 2022-2023 een pilot voor studenten die studeren aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA. Studeer je bij een andere faculteit, maar wil je toch deelnemen? Neem dan contact op met de helpdesk.