Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Starten met een studie is een groot avontuur, waarin je veel nieuwe ervaringen opdoet. Om je te helpen bij een goede start van je opleiding hebben we zoveel mogelijk praktische zaken voor je op een rij gezet. Op deze pagina vindt je alle informatie die je nodig hebt tot aan de eerste collegedag van studiejaar 2024-2025.

De informatie is met uiterste zorg samengesteld, maar het kan zijn dat nog niet alle informatie volledig up-to-date is.

  • Studeren in collegejaar 2024-2025

    Om jou als eerstejaarsstudent te laten wennen aan de academische wereld, zal je gedurende het eerste jaar deel uitmaken van een groep van vijftien tot twintig studenten zodat het makkelijker wordt om in contact te komen met medestudenten en vriendschappen te ontwikkelen. Daarnaast leer je in deze sessies doelen stellen, reflecteren, studievaardigheden, samenwerken in een team, werken met Excel en spreken in het openbaar.

    Hoe alle vakken er precies gaan uitzien, lees je op de Canvaspagina’s van de vakken. Deze zullen ongeveer een week voor de start van het collegejaar beschikbaar zijn.

  • Rond je inschrijving af en vraag je collegekaart aan

    Zorg dat je je inschrijving uiterlijk 31 augustus hebt afgerond, maar eerder is natuurlijk beter. In je Checklist Inschrijving zie je de status van jouw inschrijving en wat (eventueel) nog moet doen, zoals de betaling van je collegegeld regelen.

    Vragen over je inschrijving? Dan kun je terecht bij de Central Student Service Desk.

    Collegekaart

    Vraag alvast je collegekaart aan via mijnuvapas.nl door je pasfoto te uploaden. Je hebt je collegekaart straks nodig om deel te kunnen nemen aan tentamens, maar ook om te kunnen printen en boeken te lenen. Met je collegekaart heb je een bewijs dat je student bent en krijg je daarnaast vaak korting bij bijvoorbeeld musea. 

  • Vul het intakeformulier in

    Per mail ontvang je een intakevragenlijst. We hopen dat je deze zo snel mogelijk invult, zodat wij weten dat je ook echt bij ons komt studeren. We kunnen dan starten met het maken van je persoonlijke rooster en de groepsindeling. We gebruiken je reactie ook om onze studiebegeleiding te verbeteren.

  • Jouw introductie-activiteiten

    Je studie begint met een aantal (online) evenementen dat je alvast vertrouwd maakt met het studentenleven. 

    Meet & Greet op de Universiteit van Amsterdam, datum: 20 juni 2024

    Ontdek je toekomstige campus en ontmoet je medestudenten tijdens onze Meet & Greet. Schrijf de datum alvast in je agenda, we zouden het leuk vinden je te ontmoeten.

    Jouw opleidingsintroductie

    Om je goed voor te bereiden op het studeren aan de UvA en de inhoud van je studieprogramma, ontvang je een uitnodiging voor de introductiedag van je opleiding. Tijdens deze dag kom je meer te weten over je studie, je nieuwe studiegenoten en leer je weg te vinden binnen de universiteit. Geef je op via de link die je in de uitnodiging vindt. Meer informatie is te vinden op de opleidingsintroductie pagina.

    Overige introductieactiviteiten

    Doe mee aan introductieactiviteiten om kennis te maken met je medestudenten en meer te weten te komen over de diensten van UvA Economie en Bedrijfskunde (EB) voor studieondersteuning en vaardigheidstrainingen. Neem deel aan inspirerende workshops en sociale evenementen. Deelname is niet verplicht. Check het programma op de introductieactiviteiten pagina om te zien welke activiteiten er allemaal zijn.

    Sefa introductiekamp

    Wil jij je studie aan UvA Economie en Bedrijfskunde met een hele groep nieuwe vrienden beginnen? Ga dan naar het Sefa introductiekamp. Dit kamp is dé plek om tijdens leuke activiteiten, nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen te sluiten. 

    Lees er meer over op de website van Sefa.

    VSAE introductiedagen

    Begin jij volgend jaar met de studie Actuariaat, Econometrie of Business Analytics? Ga mee met de volgende editie en ontmoet je nieuwe studiegenootjes, zet je eerste stappen richting een geweldige studententijd en vooral: geniet van je laatste vakantiedagen! Kijk voor meer informatie op de VSAE website.

    Get Ready Zomerschool

    De UvA organiseert een driedaags zomerprogramma speciaal voor ‘eerste generatie studenten’. Ben je de eerste in je familie die gaat studeren? Dan is het best spannend om te starten met je studie op een nieuwe plek. Tijdens de Get Ready Zomerschool maak je alvast kennis met de academische kant van het studeren.

    www.uva.nl/getready

  • Je vakken, persoonlijk rooster en de Study Starter

    Vakken en je rooster

    Wil je weten welke vakken je krijgt, en welke studiematerialen daar bij horen, kijk dan in de Studiegids. Je hoeft je in het eerste jaar niet zelf aan te melden voor je vakken, dat doet de onderwijsbalie voor je. In de laatste week van augustus of de eerste dagen van september ontvang je een e-mail met je eerstejaarsgroep en uitleg over hoe je jouw persoonlijke rooster kunt bekijken. 

    Vanaf het tweede jaar ben je zelf verantwoordelijk voor de vakaanmelding.

    Jaarkalender

    De Academische jaarkalender is het overzicht waarin je alle data vindt die straks voor jou als student belangrijk zijn, bijvoorbeeld de tentamenperiodes en vakanties.

    Canvas

    Canvas is de digitale leeromgeving van de UvA. Zodra de docent de pagina van het vak heeft opengezet (meestal in de week voordat het vak start), vind je hier alle onderwijsmaterialen, artikelen, opdrachten en berichten. Ook vind je er straks informatie over hoe het vak online gegeven zal worden. Log in en neem alvast een kijkje op Canvas.

    Study Starter

    Je komt met veel nieuwe termen en begrippen in aanraking in de eerste weken van je studie. In de Study Starter vind je alvast veel informatie over starten met je studie.

  • Bereid je voor op wiskunde voor BSc Economics and Business Economics en BSc Fiscale Economie

    Let op: de wiskunde zomerschool is alleen bedoeld voor studenten van Economics and Business Economics of Fiscale Economie.

    Bereid je voor op wiskunde!
    Wil je optimaal voorbereid aan je studie beginnen, dan is het belangrijk om je wiskundige vaardigheden op peil te hebben. Een goede manier om dit te doen is door de wiskunde zomerschool te volgen. Hiermee zorg je ervoor dat je voldoende voorkennis hebt voor het eerste vak. Geen tijd deze zomer? Je kunt zelf kiezen hoeveel tijd je er aan besteedt, of dat nu 1 dag, 1 week of 1 maand is. 

    De online zomerschool wordt afgesloten met een test in de laatste week van augustus. Als je deze test haalt, krijg je vrijstelling voor de wiskunde vaardighedentoets die alle studenten in de eerste periode van het jaar moeten halen.

    Heb je Wiskunde A gevolgd?
    Als je Wiskunde A hebt gevolgd op de middelbare school, is de zomerschool bijzonder aan te bevelen. Onze ervaring is dat studenten met Wiskunde A vaak moeite hebben met het niveau van de wiskundige vaardigheden. Het gaat hier bijvoorbeeld om hoe je exponentiële of logaritmische vergelijkingen en ongelijkheden oplost. Studenten zijn vaak meer gewend om verhaalsommen te maken in plaats van vergelijkingen op te lossen. De zomerschool is de perfecte manier om hiermee te oefenen en een goede start te maken.

    Als je de wiskunde toets van de matching slecht hebt gemaakt, kan het ook zo zijn dat je wiskunde voorkennis onvoldoende is om het niveau van het eerste vak aan te kunnen. Daarom raden we je sterk aan om de wiskunde zomerschool te volgen, zodat je de benodigde wiskunde voorkennis kunt opdoen voor je aan de UvA begint.

    Hoe meld ik mij aan?

    1. Ga naar De SOWISO leeromgevingen log in met je UvANetID.
    2. Na het inloggen is je account automatisch aangemaakt door SOWISO en ben je toegevoegd aan de ‘Welcome class’.
    3. Ga naar de STORE en koop: UvA – EB Mathematics Summercourse 2024 (€37,50).
    4. Na het betalen is de cursus zichtbaar in het systeem (indien dit niet het geval is: ververs de pagina)
    5. Om verder te oefenen ga je naar de Sowiso leeromgeving en log je in met je UvANetID.

    Uit data van 2022-2023 is gebleken dat deelnemers aan de zomerschool gemiddeld een half punt hoger scoren bij Mathematics 1 for Economics.

    Vragen?

    Neem contact op met de onderwijsbalie.

  • Bereid je voor op wiskunde voor BSc Actuarial Science, BSc Business Analytics en BSc Econometrics

    Let op: de voorbereidingscursus Wiskunde B is alleen bedoeld voor bachelor studenten van Actuarial Science, Business Analytics en Econometrics.

    Bereid je voor op wiskunde!
    Wil je optimaal voorbereid aan je studie beginnen, dan is het belangrijk om je wiskundige vaardigheden op peil te hebben. Een goede manier om dit te doen is door de Voorbereidingscursus Wiskunde B te volgen. Hiermee zorg je ervoor dat je voldoende voorkennis hebt. 

    Als je de toets van UvA Matching onvoldoende hebt gemaakt, kan het ook zo zijn dat je wiskunde voorkennis onvoldoende is om het niveau van het eerste jaar aan te kunnen. Daarom raden we je sterk aan om de wiskunde cursus te volgen, zodat je de benodigde wiskunde voorkennis kunt opdoen voor je aan de UvA begint.

    Uit data van 2022-2023 is gebleken dat deelnemers aan een voorbereidingscursus wiskunde, gemiddeld een half punt hoger scoren bij de eerstejaars wiskundevakken.

    Voor wie is de voorbereidingscursus Wiskunde B?
    Ook al heb je wiskunde B gevolgd op de middelbare school, of het vwo staatsexamen wiskunde B behaald, is de Voorbereidingscursus Wiskunde B bijzonder aan te bevelen. Dit is zeker zo wanneer je niet een N&T profiel hebt gevolgd, maar bijvoorbeeld E&M. Onze ervaring is dat eerstejaars studenten van Actuarial Science, Business Analytics  en Econometrics dikwijls moeite hebben met het gevraagde wiskundeniveau.  

    In onze studies wordt verwacht dat je met name elementaire vaardigheden goed beheerst. Dat gaat bijvoorbeeld om werken met machten, oplossen van elementaire vergelijkingen, werken met elementaire functies als polynomen, exponentiële functies, logaritmes, goniometrische functies. Hoewel er wel herhaling van de stof is in de eerste tijd van je studie, wordt wel degelijk ingezet op een nieuwe benadering van je kennis.  

    De digitale onlinecursus van Sowiso is aan te bevelen voor eenieder die zich herkent in het bovenstaande. Je wordt langs alle benodigde voorkennis geleid, inclusief differentiaalrekening en integratietechnieken.  

    Hoe meld ik mij aan?

    1. Ga naar de SOWISO leeromgeving en log in met je UvANetID.
    2. Na het inloggen is je account automatisch aangemaakt door SOWISO en ben je toegevoegd aan de ‘Prep course Math B - 2024’.
    3. Ga naar de winkel en koop: UvA - Mathematics prep Course B (€37,50).
    4. Na het betalen is de cursus beschikbaar in het systeem (indien dit niet het geval is: ververs de pagina).
    5. Om verder te oefenen ga je naar de Sowiso leeromgeving en log je in met je UvANetID.

    Vragen?

    Neem contact op met de onderwijsbalie.

  • Begeleiding bij je studie

    Wist je dat er nu en tijdens je studie allerlei mensen klaar staan om je te helpen? Een greep uit de mogelijkheden:

    Unibuddy: stel je vragen aan een student

    Ben je benieuwd naar de ervaringen van studenten die al bezig zijn met de studie of heb je vragen over hoe het is om in Amsterdam te wonen en studeren? Chat dan met onze studenten. Er zijn studentambassadeurs van verschillende opleidingen die jouw vragen over allerlei onderwerpen kunnen beantwoorden. 

    Skills tutor: tips en begeleiding van experts

    Samen met een klein groepje studenten zal je wekelijks tutorials bijwonen. Het doel van de tutorials is je persoonlijke ontwikkeling en academische vaardigheden te verbeteren en je te helpen bij de vakken die je op dat moment volgt. In het eerste semester, zullen de 'Skills and connect'-sessies je helpen bij een soepele overgang naar de academische omgeving. Onder begeleiding van je skills tutor zullen jij en je medestudenten studietips uitwisselen, doelen stellen en daarop reflecteren, en ook teamwork, spreken in het openbaar en Excel skills komen aan de orde.

    Daarnaast zal je skills tutor je helpen in contact te komen met medestudenten door sociale activiteiten te organiseren, je wegwijs maken op de campus en je thuis laten voelen op de UvA. Je zal je skills tutor ontmoeten op de introductiedag.

    Hulp bij studeren met een functiebeperking

    Heb je een functiebeperking, chronische ziekte, ad(h)d, autisme of dyslexie? De UvA biedt hiervoor verschillende soorten begeleiding. Hiermee willen we jou een zo prettig mogelijke studietijd bieden en studievertraging voorkomen.

    Dyslexiebijeenkomst

    In de eerste week van je studie organiseren de studieadviseurs een dyslexiebijeenkomst, waarin ze je alles vertellen over de mogelijke voorzieningen en regelingen. 

    Contactgegevens van alle afdelingen die voor jou klaarstaan

    Op de studentenwebsite vind je alle contactgegevens van iedereen die voor jou klaarstaat, zoals de onderwijsbalie, studieadviseurs, artsen en psychologen.

  • Naast je studie

    Studievereniging

    Studieverenigingen zijn verbonden aan een bepaalde studie of aan een groep studies. Ze organiseren zowel inhoudelijke activiteiten als (online) bijeenkomsten voor de gezelligheid. Door lid te worden van zo'n vereniging kom je in contact met medestudenten uit verschillende studiejaren en ben je betrokken bij je studie. Kijk welke studieverenigingen er zijn bij UvA Economie en Bedrijfskunde, of neem een kijkje bij studentenverenigingen.

    CREA

    CREA vind je op de Roeterseilandcampus en is de culturele organisatie van de UvA. Hier kun je allerlei (online) cursussen en workshops volgen op het gebied van muziek, theater, dans, film, digitale media, fotografie en literatuur. Ook heb je er het CREA café.

    USC

    Je kunt naast studeren ook sporten bij de UvA. Het USC is het studentensportcentrum met verschillende locaties verspreid over de stad. Als student kun je uit vele sporten kiezen en gebruik maken van een goedkoop sportabonnement. Kijk op de website van het USC om te zien wat er nu mogelijk is.

  • Studiemateriaal: wat heb je nodig?

    In de Studiegids vind je per vak welke studiematerialen er gebruikt gaan worden. Er komt dus geen aparte boekenlijst.

    Boeken bestellen via Sefa

    Jij kan als eerstejaarsstudent lid worden van faculteitsvereniging Sefa. Met dit lidmaatschap kun je met korting online je boeken bestellen en bij je thuis laten bezorgen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat op de Sefa-website.

    Naast korting op boeken, kan je met een premium lidmaatschap bij Sefa ook korting krijgen op tentamentrainingen, samenvattingen, andere studiegerelateerde activiteiten en meedoen aan commissies, gericht op academische, sociale, internationale en carrière-evenementen.

    Boeken bestellen met een VSAE lidmaatschap

    Als student Actuariële Wetenschappen, Econometrie of Business Analytics kun je met een VSAE lidmaatschap ook studieboeken online bestellen bij de Sefa-store. Om boeken bij de Sefa-store te kunnen kopen hoef je alleen maar lid te zijn van de VSAE. Zij werken hierbij samen met studievereniging Sefa.

    Naast boekverkoop biedt de VSAE  ook een platform voor bijles en carrière en organiseren zij allerlei (online) evenementen. Op de site vind je ook een bundel met extra oefenmateriaal ter voorbereiding op je tentamens.

     

  • Verplichte rekenmachine voor je tentamens

    Voor tentamens van eerstejaars bachelorvakken mag je exclusief de UvA Economie en Bedrijfskunde (EB) rekenmachine gebruiken. Andere rekenmachines worden niet toegestaan. Je kunt de rekenmachine vanaf 26 augustus kopen bij de Sefa-balie in de hal van het E-gebouw. De rekenmachine kost €16,49. Heb je vragen? Neem contact op met de onderwijsbalie.

  • Neem een kijkje in het studentenleven bij UvA Economie en Bedrijfskunde

    Uni-Life

    Benieuwd hoe het leven als student bij UvA Economie en Bedrijfskunde eruit ziet? Via Uni-Life kun je alvast een voorproefje krijgen van de evenementen die door studentenverenigingen worden georganiseerd. Dit is dé app voor en door studenten bij Economie en Bedrijfskunde. Wanneer je besluit om je in te schrijven kun je alvast lid worden van de community van je opleiding. Zo kun je contact leggen met andere nieuwe studenten en huidige studenten.

    Campus Tour

    Wil je zien waar je gaat studeren? Schrijf je in voor een rondleiding op Roeterseiland. Onze studentenambassadeurs bieden elke maand een rondleiding op de campus aan, zodat je de sfeer kunt proeven en al je vragen kunt stellen.

  • Contact

    Heb je nog vragen over één van bovenstaande onderwerpen? Neem dan contact op met de onderwijsbalie.