De expertise van de docenten, hoogleraren en onderzoekers ligt, zowel qua onderwijs als qua onderzoek, op het terrein van:
Het onderzoek en het onderwijs van de sectie Staats- en bestuursrecht anticipeert steeds op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Vragen als: ‘Mag de rechter zoals in de Urgenda-zaak concrete verplichtingen aan de Staat opleggen om zo de klimaatdoelen te behalen?’ ‘In hoeverre mogen bestuursorganen bij hun besluitvorming gebruikmaken van algoritmen en andere digitale systemen?’ En: ‘Onder welke voorwaarden mogen overheden privaatrechtelijke financieringsinstrumenten inzetten om publieke doelen te bereiken?’ worden zowel in ons onderwijs als onderzoek beantwoord.
De sectie Staats- en bestuursrecht besteedt ook veel aandacht aan de relatie met andere vakgebieden. Bijvoorbeeld aan het strafrecht (in relatie tot bestuurlijke handhaving), het privaatrecht (in hoeverre mag de overheid gebruikmaken van het privaatrecht), het EU-recht (doorwerking van het EU-recht in het Nederlandse staats- en bestuursrecht) en het EVRM.