Voor externe promovendi vindt in beginsel geen centrale werving plaats. Als je geïnteresseerd bent in een bepaald onderwerp en daar graag als externe promovendus op wil promoveren, dien je in principe zelf een onderzoeksvoorstel te schrijven en contact op te nemen met een hoogleraar die je geschikt lijkt voor de begeleiding van het promotietraject.
Meer informatie over de diverse onderzoekscentra
Zodra je via een van de bovenstaande wegen een hoogleraar bereid hebt gevonden het promotietraject te begeleiden, kun je een verzoek tot toelating indienen bij de PhD Toelatingscommissie. Dit verzoek dient in ieder geval te omvatten (in te dienen als 1 pdf op onderstaande volgorde):
Dien het complete dossier (als 1 pdf, in bovenstaande volgorde) vóór de deadline in bij promoties-fdr@uva.nl.
De PhD Toelatingscommissie neemt toelatingsverzoeken tweemaal per jaar in behandeling. Om in oktober in behandeling genomen te worden, moeten verzoeken voor 1 oktober ontvangen zijn. Voor beoordeling in maart dienen verzoeken voor 1 maart ontvangen te zijn.
De verzoeken worden beoordeeld op de volgende criteria:
Bij een positieve beslissing van de selectiecommissie word je voorwaardelijk toegelaten tot het PhD Programme in Law.
Je toelating wordt pas definitief nadat je ook toegelaten bent door het College van Promoties (CvP) van de UvA. Deze procedure heeft grotendeels een administratief karakter en kan pas gestart worden als je voorwaardelijk bent toegelaten. Om toegelaten te worden, moet je een verzoek tot toelating indienen. En, indien je niet in het bezit bent van een Nederlands masterdiploma (of een doctoraal diploma oude stijl), moet je voorafgaand aan het verzoek tot toelating een ontheffing van de opleidingseis aanvragen.
Deze procedure hoef je alleen te doorlopen als je geen Nederlands masterdiploma (of een doctoraal diploma oude stijl) hebt. Hierbij maakt het overigens niet uit of het een rechtsgeleerdheid-diploma is.
De eerste stap is om een quick scan uit te laten voeren. Hiervoor moet je de volgende documenten inleveren bij het promovendisecretariaat:
Indien de bovenstaande kopieën van diploma’s en cijferlijsten gewaarmerkt zijn, volgt uit een positief beoordeelde quick scan meteen een ontheffingsbesluit. Deze beoordeling duurt 2-4 weken. Als er niet meteen gewaarmerkte kopieën zijn meegestuurd, zal het secretariaat van het College voor Promoties contact met je opnemen om te verzoeken dit alsnog te doen of om een afspraak te maken om de originelen te komen tonen. Na ontvangst van het ontheffingsbesluit kun je een verzoek tot toelating tot het promotietraject indienen.
Om de voorwaardelijke toelating definitief te maken, dien je een verzoek tot toelating tot het promotietraject bij het CvP. De volgende documenten moeten hiervoor worden ingeleverd bij het promovendisecretariaat:
Het promovendisecretariaat zorgt voor de handtekening van de decaan en stuurt de documenten naar het College voor Promoties. Na 2-4 weken ontvang je een toelatingsbesluit. Daarmee wordt de voorwaardelijke toelating definitief.
Beurspromovendi, extern gefinancierde promovendi en buitenpromovendi die op of na 1 januari 2023 zijn aangesteld bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, betalen jaarlijks een vergoeding. De kosten voor 2023 zijn € 2.000 per jaar. De bijdrage is voor gebruik van de onderzoeksfaciliteiten, begeleiding en scholing en wordt jaarlijks bepaald. Indien de promovendus de vergoeding niet kan betalen, kan de onderzoeksgroep besluiten de kosten te betalen.