Alicja Gescinska (Warschau 1981) vluchtte in 1988 met haar vader en moeder uit het communistische Polen naar het Belgische Lede. De Pools-Belgische filosoof, schrijver en tv-maker werd in 2011 bekend met De verovering van de vrijheid, waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. Sindsdien schrijft Gescinska ook essays, opiniestukken en recensies en werd ze lid van het Filosofisch elftal van het dagblad Trouw. In 2016 verscheen haar eerste roman, Een soort van liefde, en begon ze haar medewerking aan het Belgische levensbeschouwelijke televisieprogramma Wanderlust, waarin ze filosofische gesprekken voert met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars. In 2022 werd Gescinska koninklijk onderscheiden als Commandeur in de Leopoldsorde.
Ode aan de vertaler
Wat is Europese literatuur? Bestaat er zoiets als ‘the great European novel’, naar analogie met de VS? Moet een Europese roman geschreven zijn door een Europeaan? Of volstaat het dat zo’n roman zich op het oude continent afspeelt? En wie zijn de huidige en vroegere mastodonten van de Europese literatuur? Een antwoord op al die vragen kan erg verschillend en zelfs tegenstrijdig zijn. Maar wat als een paal boven water staat, is dat er van Europese literatuur geen sprake zou zijn zonder het genereuze werk van vertalers, die hun tijd en eigen taalvaardigheid ten dienste stellen van ons allen, als lezers. Deze lezing is een kleine ode aan de immense waarde van vertalers. Zij vertalen niet louter woorden, zij vertalen werelden. Ze zijn een verbindende kracht in onze continentale lappendeken van talen en culturen. Ze brengen het verre dichtbij, ze maken het vreemde vertrouwd. Zo zorgen ze voor meer begrip en verstandhouding op het Europese continent, over al onze verschillen heen. Vertalers zijn de literaire bruggenbouwers van Europa.
Na de lezing ging Alicja Gescinska in gesprek met de Vlaamse schrijver, dichter, essayist en vertaler Erwin Mortier. Schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf leidde het gesprek.