Wetenschappelijke integriteit is een noodzakelijke voorwaarde voor de kwaliteit van het onderzoek en de vooruitgang van de wetenschap. De UvA sluit zich aan bij de Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit van de VSNU en de daarin genoemde principes van eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid en de in de code genoemde zorgplicht.
De UvA deelt het idee dat open science de vooruitgang van de wetenschap bevordert en schaart zich achter de doelen van open science. De UvA acht het daarbij wel van belang dat open science daadwerkelijk meerwaarde biedt voor de wetenschap en de belangen van de UvA en haar onderzoekers niet schaadt.
Concreet betekent dit:
- De UvA zorgt voor een werkomgeving waarbinnen goede onderzoekspraktijken worden bevorderd en gewaarborgd en richt zich op de implementatie van een veelomvattend advies van een UvA-werkgroep over integere wetenschapsbeoefening.
- De UvA stelt zich in nationaal en internationaal verband actief op en zal uitdragen dat de transitie naar open science op zo’n manier moet worden vorm gegeven dat deze het universitair onderzoek bevordert.
- In het kader van ‘erkennen waarderen’ houdt de UvA de huidige evaluatie- en waarderingssystemen tegen het licht met als doel een meer evenwichtige evaluatie van haar medewerkers, met minder nadruk op kwantitatieve indicatoren van individuele successen.
- Een evenwichtig personeelsbeleid betekent ook een beleid dat meer gericht is op diversiteit binnen onderzoeksgroepen. Dit houdt in dat de UvA aandacht blijft houden voor diversiteit in achtergrond van alle onderzoekers, en vrouwen in hogere onderzoeksposities.