Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA heeft, na uitgebreide consultatie binnen alle geledingen van de universiteit, besloten dat er niet meer samengewerkt wordt met bedrijven uit de fossiele energiesector, tenzij aan meerdere strenge voorwaarden is voldaan.

Hoe is dit besluit genomen? 

In 2023 zijn in meerdere dialoogsessies zoveel mogelijk inzichten vanuit alle hoeken van de UvA opgehaald om te zorgen dat er een besluit ligt dat breed gedragen wordt in de UvA-gemeenschap. De visies tijdens de sessies liepen soms stevig uiteen: van ‘samenwerking is nodig om bedrijven te helpen veranderen’ tot ‘per direct alle banden verbreken’. Uiteindelijk blijkt er op belangrijke punten consensus: er is sprake van een klimaatcrisis die kan beschouwd worden als mondiale noodtoestand die grote urgentie vereist, de energietransitie moet worden versneld en het halen van de klimaatdoelen staat daarbij voorop. 

Deze overeenstemming is leidend geweest bij het voorbereiden van een besluit. Op basis van de UvA-brede dialoogsessies voor alle studenten en medewerkers, is een voorstel voorgelegd aan de Universitaire Commissie Onderwijs, Universitaire Onderzoekscommissie, Universitaire Valorisatiecommissie, Algemene Instellingsgebonden Ethische Commissie, Senaat, de medezeggenschapsraden COR en CSR en de decanen van de faculteiten. Na deze consultatie is het voorstel aangepast en het besluit genomen. 

Wat houdt het besluit in?

De UvA werkt niet meer samen in projecten waar de fossiele industrie aan deelneemt, tenzij aan drie strenge criteria is voldaan: 

  • Het project heeft als expliciet doel bij te dragen aan het behalen van de doelen uit het Parijs-akkoord.   
  • Het project – en daarmee de positieve doelen die bijdragen aan de Parijs-doelen – kan niet op een andere manier of met andere, niet-fossiele partners worden gerealiseerd, bijvoorbeeld omdat data of meetinstrumenten anders niet beschikbaar zijn. 
  • Een multidisciplinaire en breed samengestelde adviescommissie adviseert of de beoogde bijdrage aan de klimaatdoelstellingen deze samenwerking rechtvaardigt. 

Deze aangescherpte regels voor samenwerking met derden worden vastgelegd in een nieuw Beleidskader Samenwerking met Derden – bekijk de huidige versie hier (UvA-inlog vereist). Elke samenwerking met de fossiele industrie wordt door de decaan van de betreffende faculteit voorgelegd voor toetsing aan dit kader door de Adviescommissie Samenwerking met Derden.

En verder

We zien de klimaatverandering als een mondiale noodtoestand.

We gaan greenwashing zoveel mogelijk tegen.

We intensiveren duurzaamheid in onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering.

We zijn transparant over onze samenwerkingen met de fossiele industrie.

Veel gestelde vragen