Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Net Echt is dé podcast van de Universiteit van Amsterdam waarin films, series en popcultuur door een wetenschappelijke bril bekeken worden. Kloppen de beelden die we voorgeschoteld krijgen wel, en wat kunnen we erover zeggen vanuit de wetenschap? Van zwarte gaten in Interstellar tot de gevechten in Gladiator: we duiken erin en ontdekken de wereld van de UvA.

Aflevering 3 - Interstellar: De wetenschap achter tijd, zwarte gaten en wormholes

De sciencefictionfilm Interstellar van regisseur Christopher Nolan staat centraal in deze aflevering van Net Echt. Met thema's als zwarte gaten, de relativiteit van tijd en wormholes biedt de film een fascinerende kijk op ruimtevaart, maar hoe realistisch zijn deze concepten eigenlijk? Presentator Aron de Jong en rector Peter-Paul Verbeek gaan hierover in gesprek met sterrenkundige Nathalie Degenaar, die de wetenschap achter de film verklaart.

Daarnaast komt onderzoeker Mitchel Stoop aan het woord. Hij vertelt over zijn onderzoek naar zware sterren en werpt licht op de technieken waarmee ruimteonderzoek mogelijk wordt gemaakt.

Aflevering 2 - Bloederige arena's, narcistische keizers ➡️ Hoe 'echt' is de film Gladiator?  

In deze aflevering van Net Echt nemen we je mee naar de wereld van de Romeinen en het Colosseum. We bespreken Gladiator, de iconische film van Ridley Scott uit 2000. Klopt het beeld dat de film schetst van deze tijd, of is de werkelijkheid toch anders? Presentator Aron de Jong en rector Peter-Paul Verbeek gaan in gesprek met historicus Martijn Icks om de historische feiten en fictie van elkaar te scheiden.

Daarna schuift sociaal psycholoog Suzanne Oosterwijk aan om een ander fascinerend thema te bespreken: waarom zijn we zo geboeid door gruwelijke beelden? Wat maakt dat we toch blijven kijken, zelfs als het ons ongemakkelijk maakt?

Aflevering 1 - Kunnen onze emoties ons echt besturen, zoals in Inside Out? 

In deze aflevering van Net Echt duiken we in de wereld van Inside Out 2, de Pixar-film waarin emoties zoals vreugde, verdriet en jaloezie het brein van tiener Riley besturen. Presentator Aron de Jong en rector Peter-Paul Verbeek spreken met UvA-wetenschapper Lynn Mobach: werken onze hersenen écht zo, en kunnen emoties ons op die manier beïnvloeden?

Daarna praten we met Angelina Senchi, masterstudent en Studentassessor aan de UvA, over een heel echt thema: het mentale welzijn van studenten. Hoe gaan studenten om met stress, angst en eenzaamheid, en hoe kan de UvA daarbij ondersteunen?