Naam: Jorrit van Rheenen
Leeftijd: 23
Studie: Franse taal en cultuur (UvA)
Minor: Educatie (UvA)
'Van jongs af aan ligt mijn passie al bij het onderwijs, ik kom uit een echte lerarenfamilie. Toch heb ik bewust niet voor een lerarenopleiding gekozen, maar ben ik Franse taal en cultuur gaan studeren. Op de universiteit ga je dieper in op de stof en tegelijkertijd word je breder opgeleid. Als je afgestudeerd bent, kun je bijvoorbeeld als vertaler aan de slag of als journalist. Ook het bedrijfsleven zit te springen om mensen die goed Frans spreken. En als je dus net als ik in je bachelor de educatieve minor volgt, kun je al binnen een halfjaar je tweedegraads bevoegdheid halen en mag je onder andere lesgeven in de onderbouw van havo-vwo.
Ik mag de hele dag praten over iets wat ik heel leuk vind
De school waar ik stage liep, bood mij al tijdens mijn minor een werkplek aan, dus nu ben ik officieel docent Frans. Wat ik zo aantrekkelijk vind aan het vak? Ik mag de hele dag praten over iets wat ik heel leuk vind. Naast de taal vind ik de Franse cultuur en literatuur heel interessant. Om mijn kennis over te dragen op anderen en ze te enthousiasmeren voor het Frans, dat vind ik geweldig. Soms is dat in de onderbouw wel een uitdaging. Dat heeft ook te maken met de houding van sommige ouders ten opzichte van de taal. Tijdens mijn eerste les kwamen er al twee leerlingen naar me toe met de mededeling: "Mijn vader zegt dat je niks hebt aan Frans." Haha, dan sta je als leraar al met 1-0 achter.
Een minor Educatie is volgens mij dé uitgelezen kans voor studenten om kennis te maken met het docentschap. Binnen relatief korte tijd kom je erachter of het onderwijs iets voor je is. Valt het toch tegen, dan heb je nog tal van andere beroepsmogelijkheden. Al moet ik zeggen dat veel van mijn medestudenten heel enthousiast zijn over het lesgeven. En met het huidige lerarentekort liggen de banen voor het oprapen, zeker in de Randstad. Over tien jaar ben ik nog steeds in het onderwijs te vinden, die kans is heel groot ja.'