UvA viert de 750ste verjaardag van Amsterdam
Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en dat viert de Gemeente Amsterdam met tal van festiviteiten. Als kennispartner van de stad doet ook de UvA hieraan mee. Met als hoogtepunt de ToekomstTiendaagse in juni en een groot feest op de langste dag van het jaar op de Ring A10.

De UvA is sinds 1632 nauw verbonden met Amsterdam. Als publieke instelling dragen we bij aan kennisoverdracht en zijn we een van de grootste werkgevers van de stad. Onze bruisende studentenpopulatie versterkt de dynamiek van Amsterdam.
Wetenschappers van de UvA werken aan uiteenlopende thema’s, van duurzaamheid en mobiliteit tot stadsgeschiedenis en AI in de zorg. Met ons onderwijs en onderzoek leveren we een actieve bijdrage aan de leefbaarheid en toekomst van de stad.
Wat doet de UvA tijdens dit jubileumjaar?

Amsterdam Time Machine
De Amsterdam Time Machine laat je door de geschiedenis van de stad reizen. Met interactieve kaarten en 3D-modellen, gebaseerd op historische gegevens uit musea en archieven, brengt het het verleden tot leven en maakt het erfgoed voor iedereen toegankelijk.
Amsterdam Time Machine
De Amsterdam Time Machine is een digitaal platform waarmee je door ruimte én tijd kunt reizen. Het brengt erfgoed op je stoep door historische gegevens uit musea, archieven en bibliotheken te verbinden en toegankelijk te maken via kaarten, 3D-modellen en andere interactieve vormen. Innovatieve toepassingen nodigen burgers uit om het verleden te ontdekken en hun eigen perspectief toe te voegen. Zo draagt de Time Machine bij aan onderzoek naar sociale cohesie, inclusiviteit en stedelijke ontwikkeling, en helpt het bouwen aan een leefbare en verbonden samenleving.
Homepage van je huis
Hoe zag jouw buurt er vroeger uit? En wat zou je graag in je wijk zien? De Amsterdam Time Machine brengt heden en toekomst samen om nieuwe ideeën op te doen voor wonen in Amsterdam in 2050. Vind daarvoor via Homepage van je huis je Amsterdamse thuisadres. Kijk in het recente verleden van je buurt en deel je wensen voor de toekomst.
WOII door de ogen van Amsterdamse vrouwen
Hoe zag Amsterdam er in de Tweede Wereldoorlog uit en hoe keken Amsterdammers in die tijd naar hun eigen stad? De nieuwe digitale applicatie Amsterdam Diaries Time Machine, ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en Total Design, brengt de oorlogsdagboeken van Amsterdamse vrouwen voor een breder publiek op een innovatieve manier samen.
Ervaar de geschiedenis van de stad
De eerste Amsterdammer
In 1963 werden de botten van de oudst bekende Amsterdammer ontdekt onder de Oude Kerk. Dankzij de gezichtsreconstructie die UvA forensisch antropoloog Maja d’Hollosy maakte, weten we nu hoe hij eruitzag. Deze gezichtsreconstructie is te zien van 7 maart tot 6 juli 2025 in de tentoonstelling 'De geboorte van de stad' in het stadsarchief. Lees meer
Koken en eten in Amsterdam
Een zinnenprikkelende tentoonstelling in het Allard Pierson over koken en eten in Amsterdam. In een reis door de geschiedenis ontdek je wat er zoal op de borden van Amsterdammers lag. Van dagelijkse kost tot haute cuisine, van lekkernij tot medicijn. Te beginnen met haring die in de middeleeuwen bij arm en rijk op het menu stond, zelfs bij het ontbijt. Lees meer
Collegereeks 'Dit is Amsterdam: Identiteit en Beeldvorming in Kunst en Architectuur’
In de collegereeks ‘Dit is Amsterdam’ verdiepen we ons in gebouwen en kunstwerken die de identiteit van de stad bepaalden, van de grachtengordel tot het monument op de Dam, en van de Kapel ter Heilige Stede tot het voormalige Paleis van Volksvlijt. Lees meer
Activiteiten

De ToekomstTiendaagse
Wat is jouw wens voor de toekomst van onze jarige stad? Hoe ziet Amsterdam eruit in 2050 en daarna? Wat eten we, hoe bewegen we door de straten, hoe wonen we en hoe leven we met elkaar? Denk, praat en doe mee tijdens de ToekomstTiendaagse.
14 juni: Open Toren Dag
Tijdens Open Toren Dag kun je meer dan 35 torens in Amsterdam gratis bezoeken. Zo ook de sterrenkoepels op het dak van Science Park.
16 juni: Zijn kwantumcomputers een bedreiging voor ons betalingssysteem?
UvA Professor Theoretische computerwetenschap Christiaan Schaffner gaat in gesprek over kwantumtechnologie met Jan van Rooij, Senior Information Security Officer bij De Nederlandsche Bank.
19 juni: Groene Waterstof
Kom op 19 juni naar Theater Amsterdam en leer alles over de import, kansen en waarde van groene waterstof tijdens het H2A Symposium.
19 juni: Shaping Tomorrow’s Health Today
Hoe kan wetenschap de gezondheid verbeteren en een duurzame toekomst voor volgende generaties bevorderen? Ga hierover in gesprek met wetenschappers, beleidsmakers en professionals in de gezondheidszorg.
20 juni: Meet the Professor
Meet de Professor. Op 20 juni 2025 staat de tweede editie van Meet The Professor Amsterdam op de agenda. Mede ter ere van het 750-jarig bestaan van Amsterdam wordt deze editie grootschaliger opgezet, met dubbel zoveel deelnemende wetenschappers en scholen.
21 juni: Festival op de Ring
De UvA doet mee aan het Festival op de Ring en staat daar met 8 vernieuwende onderzoeken die de toekomst van de stad inzichtelijk maken.
UvA’ers met een hart voor de stad

Historische factcheckers dragen bij aan Het Verhaal van Amsterdam
Ter ere van het 750-jarig bestaan van de hoofdstad worden deze vierdelige serie de hoogte- en dieptepunten van het Amsterdamse verleden blootgelegd. UvA-historici Frans Camphuijsen en Jouke Turpijn werkten mee aan het programma. De geschiedenis van Amsterdam blijkt diverser dan vermoed.
Amsterdam Time Machine visualiseert eeuwenlange strijd met het water
'Tegenwoordig is het waterpeil in de stad heel strak afgesteld, er is maar ongeveer twintig centimeter speling voordat vrachtschepen vastlopen of rondvaartboten niet meer onder bruggen door kunnen. Terwijl er vroeger veel grotere verschillen waren in het waterpeil: tot het jaar 1872 was er vanuit de Zuiderzee getijdenwerking in Amsterdam, eb en vloed wisselden elkaar af.’
Een nieuwe Canon van Amsterdam
UvA-wetenschappers Paul Knevel, Geertje Mak en Bart Wallet werken samen met andere experts aan de vernieuwing van de Canon van Amsterdam; vijftig onderwerpen, 'vensters' geheten, met daarin belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in de geschiedenis van Amsterdam. In het kader van Amsterdam 750 wordt deze dit najaar gepresenteerd.
Hoe doe je mee?
Heb jij als UvA wetenschapper een activiteit die heel mooi in dit jubileumjaar past en zie je die graag op deze pagina vermeld? Laat het ons weten!
