Mag een advocaat de toegang tot het recht beperken? Over die vraag bestaat volop discussie, getuige de advocatuurlijke boycot van Russische cliënten, gevolgd door de weigering van de Haagse deken om een advocaat aan te wijzen. Deze discussie raakt het hart van de rechtsstatelijke rol van de advocaat: zorg dragen voor toegang tot recht. Maar in hoeverre moet een advocaat onderzoeken of een zaak niet (indirect) bijdraagt aan illegale activiteiten, of strijdig is met soft law inzake mensenrechten? En in hoeverre moet een advocaat rekening houden met verwachtingen over moreel wenselijk handelen? Op de Universiteitsdag op 23 september 2023 gaat moderator Tamara Butter hier met Jonathan Soeharno over in gesprek.
Prof. dr. mr. Jonathan Soeharno (jurist, theoloog en filosoof) is hoogleraar rechtspleging in rechtfilosofisch perspectief aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Bosch. Hij is lid van het Hof van Discipline voor de advocatuur en maakte deel uit van de Commissie die de Gedragsregels voor de advocatuur in 2018 herijkte. Hij was voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit van Amsterdam.
Mr. dr. Tamara Butter is universitair docent en onderzoeker gespecialiseerd in de sociologische bestudering van de advocatuurlijke beroepsethiek. Haar onderzoek richt zich op het beroepsethisch redeneren en de rolopvattingen van advocaten werkzaam in verschillende rechtspraktijken. Ze is verbonden aan het Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice (ACLPA) en het Center for Law and Behavior (C-LAB) en coördinator van het mastervak Advocatuur en beroepsethiek.