For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
In de videoserie Bits of Innovation: het verhaal achter de Grassrootsbeurs volgen wij 3 UvA-docenten die hun onderwijs willen verbeteren met een UvA TLC Grassrootsbeurs. De Grassrootsbeurs is een TLC UvA Onderwijsbeurs die wordt uitgegeven aan UvA-docenten die een idee hebben om met een ICT-toepassing het onderwijs te innoveren. In deze driedelige interviewserie kijken we mee bij deze beurshouders tijdens de volledige uitwerking van hun ideeën. Zo duiken we in de wereld van kakkerlakken, tanden trekken en sociale stadskaarten. Maar, vertellen we vooral het verhaal van drie inspirerende docenten. Ben je benieuwd naar het verhaal van deze docenten? Bekijk dan nu deel 1 van de serie Bits of Innovation!

Deel 1 van 3: Maak kennis met de beurshouders

In deel 1 van de serie maken we kennis met onze beurshouders en hun projecten. Marlies Oostland (FNWI) Tom van Riet (ACTA) en Jeanine Suurmond (FdG) staan namelijk allemaal aan de start van een ambitieus en innovatief project. Samen blikken we vooruit en zoeken we het antwoord op een aantal belangrijke vragen. Want wie zijn deze beurshouders eigenlijk? Wat willen ze met hun idee bereiken? En wat nou als dit niet lukt? Bekijk nu de eerste interviews!

Marlies Oostland

Dr. M. (Marlies) Oostland is universitair docent in Cellular and Circuit Neuroscience. Zij werkt sinds september 2022 bij de UvA en is onderdeel van FNWI. Eerder publiceerde zij meerdere onderzoeken over de neurofysiologie van muizen. En nu heeft ze een Grassrootsbeurs ontvangen voor de ontwikkeling van het derdejaars-keuzevak Psychobiologie: Van Neuron tot Gedrag.  

Binnen dit vak gaan studenten met nieuwe technologieën onderzoek doen naar het zenuwstelsel- en gedrag van levende kakkerlakken. In het eerste interview neemt Marlies ons enthousiast mee in haar vakgebied en onderstreept ze het belang van studenten die praktijkervaring op doen. En dat is iets wat niet altijd vanzelfsprekend is binnen het bestaande onderwijs. 

Disclaimer: In de video wordt gesproken over onderzoek naar levende kakkerlakken. Meer weten? Bekijk de wet op dierproeven

Interview 1 Marlies Oostland
Interview 1 Marlies Oostland

Tom van Riet

Dr. T. (Tom) van Riet is ACTA-docent en MKA-chirurg aan het AmsterdamUMC. Daarnaast is Tom een kersverse promovendus met zijn proefschrift Learning about Tooth Removal with Robot Technology. Met zijn verkregen Grassrootsbeurs bouwt hij hierop verder en ontwikkelt hij technologie waarmee tandheelkunde-studenten kunnen oefenen op het trekken van tanden voordat ze hun studie hebben afgerond. In de praktijk beginnen deze studenten hun carrière vaak zonder ervaring en zelfvertrouwen op het gebied van tandextractie.

In het eerste interview vertelt Tom hoe hij zijn studenten meer zelfvertrouwen wil geven en zo een bezoekje aan de tandarts voor ons allemaal iets minder spannend gaat maken. 

Interview 1 Tom van Riet
Interview 1 Tom van Riet

Jeanine Suurmond

Dr. J.L. (Jeanine) Suurmond is werkzaam binnen de FdG en universitair hoofddocent in ‘Diversity responsive health care practices’ aan het Amsterdam UMC. Ook vervult zij hier de belangrijke rol van ‘Diversity officer’. Jeanine zet zich dan ook vol in om de benodigde medische zorg voor iedereen toegankelijk te maken. Over de hele wereld, maar ook in een stad als Amsterdam hebben groepen minderheden namelijk niet altijd toegang tot de benodigde medische zorgverlening. Jeanine wil dit deels aanpakken door haar studenten bewust van deze problematiek te maken. Daarom gebruikt zij de Grassrootsbeurs voor het ontwikkelen van een sociale plattegrond van de stad Amsterdam.  

Op deze plattegrond kunnen studenten en medici straks zien hoe sociale determinanten (zoals de buurt waar je woont) van invloed zijn op gezondheid van mensen. Vervolgens laat zij studenten nadenken over hoe zij rekening kunnen houden met deze sociale determinanten bij het verlenen van zorg. In het eerste interview vertelt Jeanine over de toegevoegde waarde van haar project. 

Interview 1 Jeanine Suurmond
Interview 1 Jeanine Suurmond