Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun loopbaan. De Rubiconbeurs maakt het voor jonge onderzoekers mogelijk die ervaring op te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun onderzoek.
De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kunnen NWO en ZonMw binnen het Rubicon-programma zo'n zestig jonge onderzoekers financieren. In deze eerste financieringsronde van 2023 krijgen in totaal vijftien onderzoekers een Rubicon toegekend.
De toekenningen
- Dr. Andrea Cordaro (Institute of Physics & AMOLF): Wiskunde met de snelheid van het licht
Optische verwerking biedt een veelbelovend pad om gegevens met de snelheid van het licht en met lage vermogens te verwerken. Cordaro wil lithiumniobaat gebruiken om on-chip tijdsdomeinsignaalverwerking uit te voeren. Deze technologie kan leiden tot de ontwikkeling van kleinere, goedkope en energiezuinige hybride optisch-elektronische computerchips.
Cordaro vertrekt voor een periode van twee jaar naar Harvard University (VS).
- Dr. Ruy Kortbeek (Swammerdam Institute for Life Sciences): Afweerstoffen ter bescherming van gewassen
In de natuur maken planten afweerstoffen aan die hen helpen zich te beschermen tegen vraatinsecten, schimmels en schadelijke bacteriën. Kortbeek gaat bekijken hoe planten de aanmaak van deze stofjes reguleren. De uitkomsten van het onderzoek bieden mogelijkheden voor het telen van voedselgewassen die minder afhankelijk zijn van synthetische pesticiden.
Kortbeek vertrekt voor een periode van twee jaar naar Purdue University (VS).
- Henk van Voorst (Amsterdam UMC, locatie AMC): Kunstmatige intelligentie voor bloedstroomanalyses in radiologische beelden van patiënten met een herseninfarct
Na endovasculaire behandeling van een herseninfarct heeft een groot deel van de patiënten een slechte uitkomst, doordat de bloedstroom niet volledig herstelt. In zijn onderzoeksproject gaat Van Voorst kunstmatige-intelligentie-algoritmes ontwerpen en evalueren om in medische beelden automatisch de bloedstroom in bloedvaten te meten en zodoende behandelkeuzes te optimaliseren.
Van Voorst vertrekt voor een periode van twee jaar naar Stanford University (VS).