3 September 2021
Molnár’s onderzoek richt zich op het begrijpen van hoe cultuur politiek wordt. In haar werk verkent ze de raakvlakken van cultuur, politiek, sociale verandering en kennisproductie in Oost-Europa, met bijzondere aandacht voor stedelijke cultuur, de bebouwde omgeving en materiële cultuur. Zij heeft publicaties over architectuur en staatsvorming in socialistisch en postsocialistisch Oost-Europa, de wederopbouw van Berlijn na 1989, en het nieuwe woonlandschap van postsocialistische steden op haar naam staan. Meer recent onderzocht zij de impact van straatkunst op de stedelijke openbare ruimte in New York, Berlijn en Boedapest, en de rechtsradicalisering van het maatschappelijk middenveld in Hongarije.
Als hoogleraar aan de UvA zal Molnár onderzoek doen naar de culturele productie van het populisme. In haar nieuwe boek verkent ze de radicaal-nationalistische consumptiecultuur in Hongarije, met de nadruk op mode, erfgoedtoerisme, vechtsporten en het uitgeven van boeken. Zij onderzoekt hoe markten belangrijke instrumenten zijn voor het promoten van nieuwe interpretaties van nationale identiteit en het circuleren van nationalistische symbolen, waardoor steun onder de bevolking voor nationalistische radicalisering wordt bevorderd. Zij zal zich ook blijven bezighouden met steden en de bebouwde omgeving, met onderzoek naar de plaats van grote flatwijken in Oost-Europese stadscentra, de politiek van de bestrijding van knaagdieren in steden, en de veranderende opvattingen van architecten over duurzaamheid.
Aan de UvA zal Molnár lesgeven aan de bachelor- en masteropleidingen Sociologie en Urban Studies en studenten begeleiden bij hun onderzoek.
Sinds 2008 werkt Molnár aan de New School for Social Research in New York, aanvankelijk als universitair docent, en sinds 2015 als universitair hoofddocent. Eerder werkte zij aan de George Washington University in Washington D.C. en aan de University of Reading in het Verenigd Koninkrijk. Zij promoveerde in 2005 aan Princeton University.
Zij is de auteur van het boek Building the State: Architecture, Politics and State Formation in Postwar Central Europe, dat de Mary Douglas-prijs voor het beste boek in de cultuursociologie van de American Sociological Association in de wacht heeft gesleept. Haar werk is ook verschenen in toonaangevende peer-reviewed sociaal-wetenschappelijke en interdisciplinaire tijdschriften, waaronder de American Sociological Review, de Academy of Management Journal, de International Journal of Urban and Regional Research, Urban Studies, en Public Culture. Zij heeft gastbeurzen ontvangen aan het Institute for Advanced Study in Princeton, het Minda de Gunzburg Center for European Studies aan de Harvard University, en de Humboldt Universität en American Academy in Berlijn. Haar onderzoek werd onder meer gesteund door de National Science Foundation en de American Council of Learned Societies. Zij is tevens bestuurslid van de Society for the Advancement of Socio-Economics.