4 July 2024
De Centrale Ondernemingsraad (COR) bestaat uit leden die door de facultaire ondernemingsgraden en de Gemeenschappelijke Ondernemingsraad (GOR) worden afgevaardigd. Hun gesprekspartner is het College van Bestuur. In het afgelopen half jaar heeft de COR zich ten behoeve van de medewerkers ingezet voor de volgende onderwerpen:
Naar het oordeel van de COR voldoen de huidige huisregels niet, en de COR is in gesprek met het CvB over de ontwikkeling van nieuwe huisregels.
De COR is van mening dat in crisissituaties gebruik moet worden gemaakt van de expertise die de UvA in huis heeft. Daarnaast is de COR kritisch over de procedure n.a.v. het artikel van de rector in Trouw, voorafgaand aan ronde tafel discussies over de wenselijkheid om de banden met universiteiten in oorlogsgebieden te verbreken, meer specifiek in Israël. Bovendien is de COR van mening dat zij adviesrecht heeft op beleid voortvloeiend uit deze discussie. Dit recht is inmiddels verleend.
De COR is samen met de Centrale Studenten Raad (CSR) kritisch op de begroting. Na een uitgebreide discussie met de bestuurder is eind februari 2024 de begroting goedgekeurd.
De COR volgt de vreedzame betogingen, de bezettingen en de ontruimingen op de voet. Daarnaast stelt de COR kritische vragen aan de bestuurder over de inzet van politie, de vernielingen en intimidatie die plaatsvinden bij de bezettingen. Uitgangspunt is het recht op demonstratie.
Sinds 1 januari 2024 heeft de UvA een nieuwe arbodienst, Zorg van de Zaak. In de eerste maanden van dit jaar heeft de COR opstartproblemen geïnventariseerd onder de medewerkers en deze besproken met het bestuur en de arbodienst. De COR blijft betrokken bij de monitoring.
Het CvB heeft een HR- manifest ontwikkeld dat de positie van HR binnen de organisatie moet verstevigen, en meer hulp voor de medewerker moet garanderen. Er is een continue discussie met de bestuurder om de positie van de medewerker in de HR-keten te versterken.
De COR heeft in het voorjaar van 2024 Erkennen en Waarderen als speerpunt geformuleerd. Helaas heeft het CvB nog geen tijdspad of beleid willen formuleren. Nu andere universiteiten hun beleid al aan het evalueren zijn, wil de COR zo snel mogelijk beleid, dat wordt opgehaald binnen de faculteiten.
Met de toegenomen mogelijkheden en risico’s van AI in het onderwijs, zoals ChatGPT, blijft de COR aandacht vragen om de kansen en risico’s niet alleen te onderzoeken, maar hierover goed te communiceren met de medewerkers.
De COR heeft de noodzaak tot een beter docentenbeleid aan het begin van haar termijn geïnitieerd. Hieruit is het nieuwe docentenbeleid ontstaan. Binnen de commissie Onderwijs en Onderzoek blijft de COR dit beleid monitoren.
In decentrale raden. De COR heeft in de aanloop naar de OR verkiezingen geijverd voor een systeem waarbij meer promovendi vertegenwoordigd zijn in de facultaire OR. Dit heeft geleid tot meer promovendi op de verkiezingslijsten.
De vierkante meter werkruimte per medewerker is naar beneden toe bijgesteld. De COR heeft ervoor geijverd dat dit niet tot resultaat heeft dat de Arbonorm geschonden wordt. De COR kijkt mee bij voorgenomen verbouwingen zoals op het REC. Daarnaast is de luchtkwaliteit en warmteregulatie in gebouwen zoals het REC een terugkerend thema.