For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Op woensdag 19 juni nodigen we jullie uit voor de laatste editie van LETTERSOEP, ons maandelijkse poëzieprogramma! Aan de hand van de bundel 'Doe het toch maar' (2021) van Babs Gons verkennen we samen met o.a. directeur van Stichting Musea Bekennen Kleur Aspha Bijnaar, multidisciplinair kunstenaar Rui Jun Luong en letterkundige Gaston Franssen het spanningsveld tussen inclusiviteit, diversiteit, kunst en activisme. Dit evenement, dat zou plaatsvinden op 22 mei, is verplaatst naar 19 juni.
Kerngegevens van evenement LETTERSOEP #8: Grenzeloze inclusiviteit
Datum
19 juni 2024
Tijd
17:00 -18:30
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

LETTERSOEP

Er broeit iets in de nieuwste Nederlandstalige poëzie. Van Alara Adilow tot Maarten van der Graaff en van Astrid Haerens tot Kira Wuck, ze zitten allemaal dicht op de huid van de actualiteit: ze schrijven over de klimaatcrisis, neoliberalisme, politiek, trans-zijn, mentale gezondheid, racisme, de gevaren van algoritmes – en vooral over het verlangen naar een betere, rechtvaardigere wereld en de honger naar een nieuwe taal. Wat willen deze dichters? Waarom kiezen ze juist voor poëzie om zichzelf uit te drukken? En wat voor nieuwe inzichten en ervaringen levert die poëzie op? 

LETTERSOEP is een reeks maandelijkse, interdisciplinaire en interactieve gesprekken in VOX-POP in samenwerking met Gaston Franssen waarin studenten, onderzoekers, dichters en kunstenaars over die vragen met elkaar in gesprek gaan. Elke keer staat een recente poëziebundel centraal en een actueel thema. De bijeenkomsten zijn open en informeel, en er wordt een eenvoudige maaltijd geserveerd – inderdaad, lettersoep. LETTERSOEP brengt je alles wat je ooit wilde weten over poëzie, maar nooit durfde te vragen. 

Over de bundel Doe het toch maar (2021) van Babs Gons 

Babs Gons weet de vinger op pijnlijke plekken te leggen door de wereld te bevragen en de plooien van het leven te laten zien. Gedichten die recht het hart en het hoofd in gaan om daar rond te zingen. Of het nu gaat over vrouw-zijn, het slavernijverleden, afkomst, de liefde in al haar verscheidenheid, of de kwetsbare positie van de kunsten. Al deze uiteenlopende thema’s zijn onder één lemma te brengen: Het Leven zelf, in al zijn kleuren en facetten. Nooit omfloerst, niet bang de dingen bij de naam te noemen.

Sprekers

Gaston Franssen is hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit. Hij promoveerde in 2008 op de studie Gerrit Kouwenaar en de politiek van het lezen en hij schrijft regelmatig essays en kritieken over poëzie voor uiteenlopende bladen en platforms als DeReactorg.org en PlatformLeest.org.

Dr. Aspha Bijnaar is directeur van stichting Musea Bekennen Kleur en stichting EducatieStudio, onafhankelijk onderzoeker en adviseur, conceptbedenker, conceptontwikkelaar en schrijfster. Bijnaar heeft als onderzoeker gewerkt aan diverse wetenschappelijke publicaties, tentoonstellingen en lespakketten op het gebied van (erfgoed van) slavernij, de erfenis van slavernij en de Tweede Wereldoorlog. Als directeur van het landelijke samenwerkingsproject Musea Bekennen Kleur brengt Bijnaar tientallen musea en erfgoedinstellingen samen om in actie te komen voor verduurzaming van diversiteit en inclusie in de Nederlandse erfgoedsector.

Multidisciplinair designer, kunstenaar en fotografe Rui-Jun Luong (zij/haar) heeft een Chinees Vietnamese vader en Chinese moeder en groeide op in Friesland. Ze zet zich in om negatieve stereotypes en racisme tegen te gaan. Daarvoor richtte ze de stichting Asian Raisins op in maart 2020. Het is één van de toonaangevende organisaties die racisme tegen Oost- en Zuidoost- Aziaten in Nederland bestrijdt. Datzelfde jaar is ze afgestudeerd aan de kunstacademie met haar prijswinnende spel 'Guess Who: Asian Edition', waar alle figuren vervangen zijn door portretten van mensen met een Aziatische afkomst. Het spel opent het gesprek over vooroordelen en racisme op een speelse en toegankelijke manier. Het levensgrote spel reisde mee met de theatervoorstelling 'de Bananengeneratie', was te zien bij OBA Amsterdam, DeLamar Theater, Maritiem Museum en Week Tegen Racisme van Pakhuis de Zwijger. 

Over onze host: Imogen Mills

Imogen Mills studeert Comparative Literature aan de UvA. In haar studie richt ze zich met name op dekolionale toekomstbeelden in Nederlandse en Engelse beeldende kunst en poëzie. Af en toe maakt ze uitstapjes naar thema’s over nationale identiteit en psychoanalyse. Vorig jaar maakte ze onderdeel uit van het studentenprogrammateam van VOX-POP. Daar werkte ze als programmamaker aan programma's en expo’s over burgerlijkheid, creativiteit en speculative futurism.

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam