Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In tijdschriften, kranten en op internet worden op ongekende schaal recensies geschreven over boeken, films, theatervoorstellingen en andere cultuuruitingen. Wat kenmerkt deze kritiek? Wat is haar voorgeschiedenis? Welke concepten en criteria spelen een rol in de culturele oordeelsvorming?

Vragen als de bovenstaande staan centraal in deze colleges. We buigen ons over de geschiedenis van zowel het ‘lekenoordeel’ als de professionele kunstkritiek, over patronen binnen en eigenschappen van culturele oordeelsvorming, en over het nut van ‘kritisch denken’ over cultuur. We verdiepen ons in wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis en theorie van de kritiek, maar we lezen ook historisch en moderne voorbeelden van literatuur-, film-, dans-, theater- en beeldende kunstkritieken.

Data, tijd, locatie en prijs

  • 10 september t/m 17 oktober 2024 
  • dinsdag 15.00-17.00 uur en donderdag 13.00-15.00 uur
  • CREA theaterzaal (dinsdag) en Oudemanhuispoort D0.09 (donderdag)
  • cursusprijs: € 210 (€ 189 voor AUV-leden)

Belangrijk om te weten

  • De uiterste aanmelddatum is 22 augustus 2024.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 
  • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden; raadpleeg daarom altijd het rooster voor het college begint. 

Docent

Prof. dr. G.E.H.I. (Gaston) Franssen

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Nederlandse Letterkunde

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Voertaal
Nederlands
Start
September