For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Wil jij een medische professional worden die naast klinische kennis ook over gedegen experimentele vaardigheden beschikt? Of wil je je moleculaire kennis ook in de medische praktijk kunnen toepassen? Dan is de dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen wellicht iets voor jou!

Studeer Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

In de geneeskunde worden nieuwe inzichten uit biomedisch moleculair onderzoek steeds belangrijker bij het bepalen van de juiste behandeling voor patiënten. Er is grote behoefte aan professionals, die deze nieuwe vindingen kunnen vertalen naar de klinische praktijk. Door een sterke experimentele onderzoeksbasis te combineren met een opleiding tot arts, leidt de dubbele bacheloropleiding Geneeskunde en Biomedische wetenschappen je op tot een professional die deze ‘brugfunctie’ uitstekend kan vervullen.

  • Het programma

    Een enkele bacheloropleiding van drie jaar bestaat uit 180 studiepunten. Het programma van de dubbele bachelor bestaat uit 244 studiepunten (EC), waarvan 135 EC aan Geneeskunde vakken en 91 EC bij Biomedische wetenschappen. De resterende 18 EC bestaat uit het overlappende bachelorproject. Het programma is zo gemaakt dat het in drie jaar te volgen is. Je wordt geacht na je eerste jaar 2/3 van je vakken gehaald te hebben; zowel biomedische als geneeskundige vakken (in totaal 63 EC).

    Om aan je derde jaar te mogen beginnen, dien je je gehele eerste jaar afgerond te hebben.

    Studiebegeleiding en -advies

    Na het eerste en tweede semester krijg je een studieadvies. Als je studieresultaten tegenvallen, kun je aan het eind van het eerste jaar besluiten om je te concentreren op Geneeskunde. Je kunt er ook voor kiezen om alleen met Biomedische wetenschappen verder te gaan, dat vergt iets meer afstemming. Afhankelijk van de studieonderdelen die je tot dan toe behaald hebt, zal bekeken worden wat de beste keuze voor je is. 

    Als dubbele bachelorstudent word je goed begeleid. Vanuit beide opleidingen is er een mentor die zich specifiek met het dubbele bachelorprogramma bezig houdt.

  • Is een dubbele bachelor iets voor jou?

    De dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen is natuurlijk zwaarder dan een gewone, enkele bachelor. Je combineert immers twee studies. Daardoor is dit programma alleen geschikt voor bovengemiddeld getalenteerde studenten. Een gemiddelde op de middelbare school van 7,5 of hoger is een vereiste. Daarnaast is een toelatingsgesprek onderdeel van de inschrijvingsprocedure. 

  • Aanmelden

    Als je interesse hebt in de dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen, kun je je vanaf 1 oktober op deze pagina hiervoor aanmelden. Let op, je kunt je alleen aanmelden voor de dubbele bachelor als je hebt deelgenomen aan de selectie van Geneeskunde aan de UvA. De aanmelddeadline voor de selectie van beide opleidingen is 15 januari 2025. 

    • Voor maandag 9 juni 2025 vul je je gegevens op het aanmeldformulier in en stuur je je CV en je motivatie waarom je de dubbele bachelor zou willen volgen mee.
    • De selectiegesprekken vinden plaats in de week van 16 juni 2025.
    • Om in aanmerking te komen voor de dubbele bachelor Geneeskunde-Biomedische wetenschappen, moet je aan de selectie van Geneeskunde van de UvA deelnemen en geselecteerd worden.
    • De voorbereiding voor een selectie neemt veel tijd in beslag en is zwaar in je eindexamen jaar. We raden je desondanks aan om ook mee te doen met de selectie van Biomedische wetenschappen, voor het geval je niet door de selectie van Geneeskunde komt.   

    Verplicht toelatingsgesprek

    Om te bepalen of je geschikt bent voor het dubbele bachelorprogramma Geneeskunde en Biomedische wetenschappen wordt een toelatingsgesprek met je gevoerd. Tijdens dit gesprek komen voornamelijk aspecten als motivatie, studiehouding en discipline aan de orde. Het toelatingsgesprek is een verplicht onderdeel van de inschrijvingsprocedure.

    Er wordt van je verwacht dat je zowel een klinische interesse als een bijzondere belangstelling voor experimenteel onderzoek hebt en dit ook kunt motiveren. Bovendien zijn we benieuwd naar wat je naast je schoolopleiding gedaan hebt. Bij het aanmeldformulier moet je hiervoor je motivatie en CV meesturen. 

    De toelatingsgesprekken vinden plaats in de week van 16 juni 2025. 

Betrokkenen vertellen

Lees hier verhalen van betrokkenen:

Roelof-Jan Oostra

Coördinator dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

‘Het is ontzettend leuk om te werken met de dubbele bachelorstudenten. Het zijn buitengewoon leergierige studenten, ze willen letterlijk de diepte in.'

Wubbo de Boer

Student dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

'Als je voor de dubbele bachelor kiest moet je er rekening mee houden dat je soms twee tentamens hebt als andere studenten er één hebben. Daar staat dan weer wel tegenover dat het zich wel dubbel beloont op de lange termijn, jij krijgt immers na drie jaar twee bachelordiploma’s!’ 

  • Masters

    Na afronding van de dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen ontvang je twee diploma's: een BSc Geneeskunde en een BSc Biomedische wetenschappen. Daarmee kun je, zonder een schakeljaar te volgen, alle vervolgopleidingen gaan doen die open staan voor één van beide bachelors, bijvoorbeeld de master Geneeskunde, Biomedical Sciences of zelfs beide door de dubbele master te volgen!

  • Arbeidsmarkt

    Na de master Geneeskunde ben je basisarts en kun je je ook specialiseren tot bijvoorbeeld chirurg, internist, neuroloog of huisarts.  Na de master Biomedical Science ben je basisonderzoeker en kun je gaan werken in laboratoria van ziekenhuizen, de industrie, bij kennisinstellingen of in het onderwijs. Je kunt je ook verder specialiseren tot zelfstandig onderzoeker door middel van een academische promotie.

    Welke richting je ook kiest, je bent bij uitstek geschikt om een brug te slaan tussen wetenschap en patiëntenzorg. Je wordt opgeleid tot arts met een gedegen biomedische  achtergrond. Je kunt dus functies bekleden binnen de klinische zorg en het wetenschappelijke onderzoek. De combinatie van je onderzoeksvaardigheden, die je in de opleiding Biomedische wetenschappen geleerd hebt, en de kennis van het behandelen van patiënten, zorgt ervoor dat jij straks als afgestudeerd arts-onderzoeker sneller in staat bent om nieuwe behandelmethoden op waarde te schatten en toe te passen in de praktijk.

Meer informatie

Heb je vragen over hoe het is om een dubbele bachelor student te zijn? Stuur dan een vraag naar Sandy via Unibuddy.

Heb je specifieke of persoonlijke vragen, dan kun je een bericht sturen naar de coördinatoren van de dubbele bachelor: dubbele-bachelor-gnk-bmw@uva.nl