Faculteit der Rechtsgeleerdheid
7 November 2022
‘De vogel is bevrijd’, twitterde Musk nadat bekend was geworden dat hij het sociale medium definitief in handen had. En hoewel Twitter zich moet houden aan de wetten die gelden in het land waar het platform actief is, heeft het volgens Joris van Hoboken (Informatierecht) wel degelijk ruimte om een losser beleid te hanteren. Dat zegt hij in De Volkskrant. Vaak zijn de huisregels strenger dan strikt juridisch noodzakelijk is, dus Twitter zou de teugels zo kunnen laten vieren dat het precies doet wat de wet voorschrijft. Dat Musk een minder strenge koers gaat varen dan zijn voorgangers, is voor Van Hoboken ‘vrij aannemelijk’.
Ook vindt Joris van Hoboken het ‘zorgelijk’ dat miljardairs de baas zijn over grote sociale media-platformen, en die zelfs als hun particuliere speeltuintje lijken te beschouwen. Het grootste risico voor de nabije toekomst is het vertrek van werknemers met kennis van zaken, denkt Van Hoboken. 'Bij het content-moderatieteam zitten mensen met jarenlange ervaring en expertise. Die kunnen best denken: met deze idioot aan het roer ben ik weg. Waar blijft Twitter dan als veilig platform?'
Rohan Fahy, Naomi Appelman en Natali Helberger publiceerden eerder op het Verfassungsblog een bespiegeling over de verspreiding van desinformatie via Twitter als Musk eigenaar zou worden. Wat zou er kunnen gebeuren met de bestaande Europese regelingen om desinformatie te bestrijden? De meeste van deze maatregelen berusten namelijk op vrijwillige acties van de kant van het platform, aangezien desinformatie in de meeste gevallen alleen als ‘schadelijk’ maar niet als onwettig wordt beschouwd.