Marieke Kranenburg (1976) heeft in 1998 de opleiding Milieuchemie aan de Hogeschool Leiden cum laude afgerond. Een jaar later behaalde zij haar doctoraaldiploma in de Scheikunde, met als specialisatie Organische Reactiedynammica, aan de Universiteit Leiden. In 2004 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam in de computationele chemie.
Marieke is projectmanager van het NWO-Zwaartekracht-programma NETWORKS, een onderzoeksprogramma voor 10 jaar met een budget van 28 miljoen, waarin vier Nederlandse instellingen participeren.
Na haar promotieonderzoek in de scheikunde in 2004 is Marieke werkzaam geweest in het Hoger Onderwijs. Haar eerste opdracht was het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuw te starten HBO-opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in het domein Natuurwetenschappen. Op basis van dit advies is in 2005 de opleiding Forensisch Onderzoek van start gegaan aan de HvA en in 2006 de masteropleiding Forensic Science aan de UvA.
Hierna is Marieke lange tijd werkzaam geweest in de kwaliteitszorg van het onderwijs op verschillende plekken binnen de Universiteit van Amsterdam. Voor de Bètafaculteit heeft zij, samen met de toenmalige onderwijsdirecteur, de onderwijsorganisatie opnieuw opgezet passend bij de Bachelor-Master-structuur, die in 2003 is ingevoerd. Op UvA-centraal niveau heeft zij 80 accreditatietrajecten begeleid. Tevens is zij in 2011 verantwoordelijk geweest voor de implementatie van de Wet Versterking Besturing. In het kader van de Instellingstoets Kwaliteitszorg was Marieke verantwoordelijk voor het opstellen van een UvA-breed kader Kwaliteitszorg en heeft zij, in samenwerking met een auditor, een interne audit uitgevoerd als nulmeting voor de Instellingstoets Kwaliteitszorg.
Tot 2021 is Marieke Instituutsmanager van het onderzoeksinstituut Wiskunde van de UvA geweest. Haar belangrijkste taken waren het financieel en personele beleid van het insittuut en ondersteuning van de directeur op strategisch gebied.
The major unit in biology is the cell. The cell is separated from its surroundings by the cell membrane. Such membranes contain proteins, carbohydrates and cholesterol, but the phospholipid bilayer forms the basic structure. Phospholipids consist of a highly polar phosphate containing headgroup and, in most cases, two hydrocarbon tails. In water these lipids self-assembly to a planar bilayer.
During my PhD. I performed computer simulations to gain insight in phospholipid bilayers. Simulations allow us to investigate the phospholipid bilayer on a molecular scale. To reach longer time- and lengthscales compared to a full-atom-simulation like MD, we used Dissipative Particle Dynamics (DPD) as a mesoscopic simulation technique. We investigated the phasebahavior of a bilayeras a function of temperature, taillength and head-head interactions and we studied the effect of adding small amphiphilic molecules to the bilayer.