Anna Boogaard is docent moderne geschiedenis aan de UvA en schrijfster. Zij is gespecialiseerd in de geschiedenis van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder daarin de rol van vrouwen.
Momenteel schrijft Anna haar eerste non-fictieboek voor uitgeverij De Arbeiderspers dat in het voorjaar van 2025 zal verschijnen. In het boek onderzoekt zij de vergeten verzetsgeschiedenissen van een groep vrouwelijke UvA studenten die na de oorlog samen bij de Amsterdamse bioscoop Kriterion kwamen werken. Door verzetsmannen ‘de meisjes’ genoemd, gingen de vrouwen uiteindelijk naamloos de geschiedenis in en verdwenen zij uit het verhaal. Begonnen als masterscriptie, onderzoekt Anna in het boek de persoonlijke verzetsgeschiedenissen van de eerste medewerksters en zoekt zij antwoord op de vraag waarom we de geschiedenissen van de vrouwen niet kennen.
Voordat Anna als docent aan de UvA begon, is zij werkzaam geweest als programmamaker bij het Amsterdams 4 en 5 comité en als onderzoeker bij de Anne Frank Stichting waar zij voornamelijk de levensgeschiedenissen van de kampgenoten van de acht onderduikers onderzocht.
Werkgroepdocent bij de Bachelor Geschiedenis: